4 - 1/2 чаени чаши праскови, белени, без костилка и нарязани на кубчета (около 8 малки праскови, използвайте твърди, но узрели)
1 - 3/4 чаена чаша захар
3 - 1/2 супени лъжици царевично нишесте или брашно
1/2 чаена лъжица канела
1/4 чаена лъжица индийско орехче
1/4 чаена лъжица джинджифил
1 чаена лъжица портокаловa кора (по желание)
3 чаена чаши брашно ( пълни)
1 чаена лъжица бакпулвер
1/2 чаена лъжица сол
3/4 чаена чаша масло, студено и нарязанo на кубчета на кубчета/170гр.
1 яйце
1/4 чаена чаша кисело мляко
1 1/2 чаена лъжица екстракт от ванилия
1 супена лъжица кафява захар за поръсване отгоре(по желание)
Загрейте фурната до 180 градуса. В малка купа, смесете заедно 3/4 чаша захар, царевично нишесте, канела, индийско орехче и джинджифил.
В голяма купа, смесете прасковите с портокаловата кора. Прибавете сместа със захарта и подправките.
В отделна голяма купа, смесете заедно брашното, бакпулвера и солта. Нарежете маслото върху брашното и с вилица или сладкарски нож, смесете до образуването на груби трохи. В малка купа, разбийте заедно яйцето,млякото и екстракта от ванилия. Изсипете яйчената смес към брашнената смес и разбъркайте, докато добре се съчетаят. Добави в останалата 1 чаша захар и разбъркайте , докато се съчетаят. Сипете половината от сместа в намазнена тава и натиснете с ръце така че да се получи равномерен блат. Отгоре изсипете прасковаите и разпределе те равномерно. Поръсете останалата смес над горната част на праскови .Поръсете равномерно отгоре с кафява захар.
Печете се в предварително загряла фурна за 45-50 минути до златисто.
Може да сервирате топли с ванилов сладолед или да оставите напълно да се охладят и да сервирате с сметана. Съхранявайте в хладилника.
* аз отделих малко повече от половината за долният пласт. Ако изпусните киселото мляко, сложите малко повече от необходимото и текстурата стане не ронлива използвайте ренде за да настържите отгоре.
източник: адаптирана от cookingclassy.com
Няма коментари:
Публикуване на коментар