неделя, 23 ноември 2008 г.

Мушмулата


Мушмулата. Плодът, който в "узряло" състояние не става за ядене, a трябва да "загние".
Месестата част на плода съдържа танин и пектин. Когато са узрели, мушмулите имат горчив и стипчив вкус, като на много кисели ябълки. Едва след падане на първите есенни слани, плодовете стават годни за ядене. Ако се берат преди това, трябва да се оставят 2 седмици на хладно и сухо място да доузреят. Мушмулата почти не се консумира в прясно състояние. Те се използват за приготвяне на мармалади, мусове или желе.

Плодът действа стимулиращо на жлезите с вътрешна секреция и се препоръчва при отслабване на функциите им. Мушмулата оказва и общо успокоителен ефект върху нервната система.

Най-популярното приложение на плода е в качеството му на средство, укрепващо функцията на дебелото черво и подобряващо храносмилането. Недоузрелите плодове са ефикасно запичащо средство при възпалителни процеси на червата, протичащи с разстройство.

Няма коментари: