1пакет суха мая/11гр./
1 чаена лъжица захар
1 чаена лъжица сол
3 супени лъжици зехтин
1 чаeна чаша хладка вода
1/2 чаена чаша кисело мляко
1 яйце
брашно колкото поеме за меко тесто( около 600гр може и повече)+ допълнително за разточването
За тестото първо разбъркваме известно количество брашно с маята,солта и захарта.Прибавяме зехтина, яйцето, топла вода и киселото мляко и месим докато се получи меко,нелепнещо тесто.Оставяме да втаса за около час.
През това време си приготвяме плънката по желание само да не е течна.
500гр. смляно месо
1 глава стар лук
3 скилидки чесън
4 печени червена чушка
ако обичате люто 1/2 чаена лъжица лют червен пипер
2 стръка пресен лук
няколко стръка магданоз
сол, черен пипер.
1 чаена лъжица кимион
1 чаена лъжица кориандър
кашкавал
40гр. зехтин
лютеница за намазване
Задушаваме в маслото/захтина нарязаният на дребно лук и чесън до омекване,
прибавяме смляното месо и задушаваме под капак, докато се втвърди и
побелее. Разбъркваме и прибавяме
нарязания пресен лук, сол, черен пипер, кимион, кориандър и магданоза. Охлаждаме леко
готовата плънка. След това я слагаме в чопъра, белендера , прибавяме и чушките и правим няколко оборота , до получаване на смест за намазване на тестото.
150 гр краве сирене
150 гр. кашкавал /настържете/
100 гр. извара
1 яйце
риган
черен пипер
Разточваме всяка топка на плоска елипсовидна питка върху набрашнен плот на тънко и я пренасяме в тавичка (стандартната тавичка на печката), постлана с хартия за печене. За плънката с кайма първо намазване с лютеница и после отгоре с пръсти нанасяме плънката, равномерно във всяка питка .Загънете краищата навътре, докато получите нещо като спретната лодка. За плънката със сирене , равномерно я застиламе във всяка питка, загръщаме крайцата и оформяме лодки , намазваме крайцата със зехтин.
Леко намазваме със зехтин тестото което остава от горната страна и ги печем на180гр.докато се зачервят. Преди да ги извадете поръсете допълнително с кашкавал и върнете за няколко минути.
1 коментар:
О,страхотно пиде,Лати.Знаеш ли,че никога не съм правила? Синът ми много ще одобри,запали ме!Благодаря ти и весели празници.
Публикуване на коментар