Семената от чиа са представител на семейство Салвия Испаника (Salvia Hispanica). Инките, маите, ацтеките и други племена са консумирли малките черни и бели семена още от дълбока древност. В превод от езика на маите „чиа“ означава „сила“.
Семената от чиа са отличен източник на протеини, които зареждат организма с лесноусвоими аминокиселини. Те са най-богатият растителен източник на омега-3 мастни киселини и ценната линоленова киселина, която тялото не може да синтезира самостоятелно. Освен това семената от чиа имат 5 пъти повече калций от млякото; 3 пъти повече желязо от спанака; 2 пъти повече калий от бананите; 2 пъти повече протеин от другите зърна; 2 пъти повече антиоксиданти от боровинките.
Богати са и на минерала бор, който спомага за придвижването на калция към костите. Високите нива на антиоксиданти ги правят дълготрайни и лесни за съхранение.
източник: из интернет
Няма коментари:
Публикуване на коментар