понеделник, 1 юни 2015 г.

Торта Колибри



1 чaeна чаша (110 гр.) орехи, предварително запечени и нарязани на ситно
3 чaeна чаша (390 гр.) брашно
2чaeна чаша (400 гр.) захар
1 чаена лъжиа сода
½ чаена лъжица  сол
1 чаена лъжица канела
3 големи яйца или 4 по-малки (178 гр.)
¾ чаена чаша (180 мл.) олио
2 чаени лъжици екстракт от ванилия
1 консерва (24о гр.) ананас на парченца в собствен сос или 240 гр. ананас от компот (плод и сок)
2 чаени чаши (445 гр.)банани намачкани с вилица

Продукти за крема:

525 гр. крем сирене „Филаделфия“ 
225 гр. меко краве масло
400 гр. пудра захар (пресята)
2 супени лъжици (20 гр.) течна сметана 35%
1 чаена лъжица екстракт от ванилия

За украса:

предварително запечени орехи – смлени или половинки



Пригответе си  всички нужни продукти. Ако ползвате компот от ананас, а не консерва с нарязан ананас, ще трябва да нарежете ананасовите шайби на малки парченца. Запечете орехите. Тези, които са за тестото, нарежете на малки парченца, а останалите (за украсата) смелете. Пригответе си две големи купи. В едната пресейте брашното и го смесете добре с останалите сухи съставки – солта, содата, канелата, орехите и захарта.
Във втората купа се разбиват яйцата (съвсем леко с вилица, колкото да се смесят жълтъци с белтъци). Добавят се последователно олиото, ванилията, ананасa и бананите намачкани с вилица. Мокрите съставки се прибавят към сухите и се смесват с помощта на дървена лъжица, шпатула. Разбърквайте докато сместа се хомогенизира.
Полученото тесто се разпределя в две еднакви форми, предварително покрити с хартия за печене. Тоест, за тортата се изпичат два блата, които (след като се изпекат и изстинат) се нарязват хоризонтално на 2 половини. Може тесто да се насипе само в една форма, и след като се изпече да се разреже на 4 части. Имайте предвид, че ако печете всичкото тесто в една тава, времето за печене ще се увеличи. Пече се в предварително затоплена на 170-180°C за около 30-40 минути, или докато клечка, забита в центъра, излезе суха. Възможно е повърхността на тестото да се зачерви, да има вид на изпечено, а вътрешността да е влажна. В такъв случай, може да покриете тавите с алуминиево фолио и да допечете. Когато се извадят от фурната, тавите се оставят да се охладят за десетина минути. След това изпечените блатове се изваждат от формите и се оставят върху скара, докато изстинат напълно. Могат да се съхраняват няколко дни в хладилник, обвити в алуминиево фолио.
Приготвя се крема. Маслото и крем сиренето трябва да са на стайна температура. Смесват се в подходящ съд и се разбиват докато се смесят напълно и е получи пухкав крем. Добавят се пудрата захар, сметаната и ванилията. Разбива се докато крема усвои захарта. Не прекалявайте с разбиването, защото сместа може да се втечни.
Горната част на блатовете, тази която се е надула при печенето се отрязва (изравнява) с помощта на остър нож. Може и да не го правите, ако тортата е на 1 етаж, ще се получи красива куполовидна повърхност. Блатове се разрязват на две, ако сте изпекли два отделни или на 4, ако сте изпекли един( При мене е един блат разрязан на две)
След това тортата се сглобява по стандартният начин – редува се блат, крем, блат, крем. За сглобяването на тортата може да се ползва тортен ринг, но би станала и без него. Може да загладите крема идеално, да го намажете небрежно или да направите завъртулки или прави черти с помощта на шпатулата с която нанасяте крема. За по-лесното оформяне на повърхността на тортата, шпатулата може да се потапя периодично в гореща вода.  
Украсява се по желание. Може да я наръсите с ореховите ядки или крокан.  
източник:http://www.mycookingbookblog.com 


Няма коментари: