събота, 11 септември 2010 г.

Салца с авокадо и манго

Салца може да се отнася към всеки вид сос. Името"salsa" на испански означава сос. В американския английски, тя обикновено се отнася до пикантни, често на доматена основа сосове, горещи сосове, типични за мексиканската кухня и Централна Америка.



1 манго, не много меко , обелено, без костилка, нарязано на кубчета
1 голямо авокадо, обелено, без костилка, нарязано на кубчета
1 средна глава червен лук, или половин голяма, нарязана на много ситно
няколко капки Табаско или 1 люта червена чушка, изчистена от семената и нарязана на ситно.
2 супени лъжици нарязан на ситно магданоз
1 лайм,
Сол на вкус
































Смесете всички съставки в купа. Изстискайте сока на лайма и подправете на вкус със сол. Може да приберете в хладилника за 2 часа преди да сервирате. Подходящо е за гарнитука към риба, морски дарове и пилешко.

Има доста видове салца например: Салца с манго и ананас, подправена с люта чарвена чушка , червен лук и кантарион. Mexican salsas традиционно са направени като се намачкват грубо суровите съставките или силно се нарязват. Гуакамоле също е възникнало в Мексико. Това е традиционен сос, направени от узрело авокадо което е намачкано и подпраено със сол. В наши дни в рецептите има добавка на домати, лимонов сок, кориандър, чесън и подправки. Salsa Верде, "зелен сос": Мексиканскaта версия е направена с tomatillos .Salsa Negra "черен сос": един мексикански сос, направени от сушени люти чушки - chilis, масло и чесън. Salsa taquera, "Тако сос": Изработен от tomatillos и червени чушки -"morita chili. ".

1 коментар:

Maria Pepeldjiyska каза...

Потекоха ми лигите, да знаеш Лати- и мангото, и авокадото, са ми едни от любимите продукти...
Поздрави