Това е най- вкусният кляб кайто сме яли, основната рецепта е рацептата която съм използвала за Рататуи пица, като този път го направих със смес от ръжено и пшеничено брашно.
От предната вечер (или най-малко 12 до 24 часа преди подготвката на пицата)
"Soaker" - Просто тесто, което е мокро. Това е хидратирано тесто, което наричаме "накиската"(на снимката в кафявата купа)
1 - ¾ чаени чаши пшеничено брашно (може да използвате типово, или пакетите смес ръжено и пшеничено)
½ чаена лъжица морска сол
¾ чаена чаша плюс 2 супени лъжици вода
Смесете всички съставки заедно в средно голяма купа за около 1 минута.
Покрийте плътно с найлоново фолио и поставете в хладилника за една нощ ( или поне 8, но не повече от 24 часа)
"Biga" - "Бига" или преферментирало тесто с мая в него (на снимката в синята купа)
1- ¾ чаени чаши пшеничено брашно (може да използвате типово, или пакетите смес ръжено и пшеничено)
2 супени лъжици глутеново брашно (по избор)
½ чаена лъжичка суха мая
¾ чаена чаша плюс 2 супени лъжици вода
Смесете всички съставки за BIGA заедно в купа, докатосе образува топка от тестото. Използванйте мокри ръце за да омесете тестото за 2 минути.
Нека тестото почивка за 5 минути и след това се замеси отново (с мокри ръце) в продължение на 1 минута. Леко намаслете купа с зехтин и поставете тестото в нея, завъртете го в купата от всички страни.
Покрийте плътно с найлоново фолио и поставете за съхранение в хладилник за през нощта (поне 8, но не повече от 24 часа).
за окончателното тесто:
"Biga"
"Soaker"
¼ чаена чаша пшеничено брашно
¾ супена лъжица сол
1- ½ чаена лъжици мая
2 - ¼ чаена лъжица мед или 1 супена лъжица меласа
1 супена лъжица зехтин
допълнително брашно за до омесване
На следващия ден - Извадете купичките от хладилника и оставете за 2-3 часа.
Поставете "Бига" тестото върху набрашнена повърхност. Поставете "Soaker" върху Бига тестото така че да се оформят два пласта.
С помощта на резец за тесто или нож, разрежете тестото на 12-18 парчета. Поставете в купата в която ще месите.
Добавете ¼ чаена чаша пшеничено брашно, сол, мая, мед или меласа, зехтин към тестото. Омесете за 2-3 минути, докато тестото се обедини. Добавете още брашно или вода, ако е необходимо, докато тестото придобие консистения на меко и леко лепкаво.
Намаслевте съда в който ще печете със зехтин завъртете тестото няколко пъти в съда така че да се омасли от всички страни, разстелете хубаво в съда поръсете отгоре с семена(пожелание, а може и да сложите и в самото тесто) загрейте фурната до 40гр. и сложете тестото да втаса във фурната, след като удвой обема си увеличете градусите до 180 и печете до готовността на хляба.. Ако отгоре започне бързо да прегаря покрийте с фолио.
Няма коментари:
Публикуване на коментар