понеделник, 5 август 2013 г.

Рататуи пица



за тестото се спрях на пълнозърнесто тесто.....иначе вие може да използвате ваша си рецепта за тесто.

От предната вечер (или най-малко 12 до 24 часа преди подготвката на пицата)
 

"Soaker" Просто тесто, което е мокро. Това е хидратирано тесто, което наричаме "накиската"(на снимката в кафявата купа)

     1 - ¾ чаени  чаши пшеничено брашно (може да използвате типово, или пакетите смес ръжено и пшеничено)
     ½ чаена лъжица  морска сол
     ¾ чаена чаша плюс 2 супени лъжици вода

     Смесете всички съставки заедно в средно голяма купа за около 1 минута.
     Покрийте плътно с найлоново  фолио и поставете в хладилника за една нощ ( или поне 8, но не повече от 24 часа)

 "Biga"
- "Бига" или преферментирало тесто с мая в него (на снимката в синята купа)

     1¾ чаени чаши  пшеничено брашно (
може да използвате типово, или пакетите смес ръжено и пшеничено)
     2 супени лъжици глутеново брашно (по избор)
     ½ чаена лъжичка суха мая
     ¾ чаена чаша плюс 2 супени лъжици вода

     Смесете всички съставки за BIGA заедно в купа, докатосе  образува топка от тестото. Използванйте мокри ръце за да омесете  тестото за 2 минути.
     Нека тестото почивка за 5 минути и след това се замеси отново (с мокри ръце) в продължение на 1 минута. Леко намаслете купа с зехтин  и поставете тестото в нея, завъртете го в купата от всички страни.
     Покрийте плътно с найлоново  фолио и поставете за съхранение  в хладилник  за през нощта (поне 8, но не повече от 24 часа).


Питър Райнхарт за хляба и лекцията му за Biga и Soakerлинка ще ви покаже клипа в ориганалната публикация и може да  изберете с превод на български.


  
 за окончателното тесто:
  
"Biga"  
 "Soaker"
 ¼ чаена чаша  пшеничено брашно 

 ¾ супена лъжица сол
 1-  ½  чаена  лъжици мая  

 2 -  ¼ чаена лъжица  мед или 1 супена лъжица меласа
 1 супена лъжица зехтин
  допълнително брашно за до омесване



 

     На следващия ден - Извадете купичките от хладилника и оставете за 2-3 часа.
     Поставете "Бига" тестото върху набрашнена повърхност. Поставете 
"Soaker" върху   Бига тестото така че да се оформят два пласта.
 С помощта на резец за тесто или нож, разрежете тестото на  12-18 парчета. Поставете в купата в която ще месите.
     Добавете ¼ чаена чаша пшеничено брашно, сол, мая, мед или меласа,  зехтин към тестото. Омесете за  2-3 минути, докато тестото се обедини. Добавете още брашно или вода, ако е необходимо, докато тестото придобие консистения на  меко и леко лепкаво.

Върху набрашнена повърхност оформете топка от тестото и поставете в намаслена с зехтин купа, като завъртите тестото в купата, така че да се намасли от всички страни, покрийте с найлоново фолио и оставете да втаса за 1 час. 

 Загрейте фурната до200гр
     Поставете тестото  върху набрашнената работна повърхност и  разрежете на четири равни части. Оформете топчета и
с помощта на точилката, разточете всяка на работният плод.
     така подготвената основа вече е готова за приготвената плънка.


  Плънката е за направата на една пица:

     1/2  голаям патладжан, нарязан на тънки филийки
     1/2 голяма  тиквичка, нарязана на  тънки филийки
     1 домат, нарязан на  тънки филийки
     Сол, черен пипер, (самардяла -по желаниe), мащерка
     2 супени лъжици червен лук, ситно нарязан
     100 гр кашкавал или моцарела, настъргани
     25 гр козе сирене,
     1 чаена лъжица пресен магданоз или друга подправка


Докато тестото втасва си подгответе плънката, аз леко в горещена мазнина 2 супени лъжици зехтин ако трябва се добавя още, леко задуших резенчетата тиквички и патладжана, не препържвате само леко жарнете.от двете страни резенчетата.
  

Така подготвения блат поръсете  със  самардяла или подправка по ваш избор.
 Поръсете отгоре с кашкавала, подредете филийките  патладжан, домати и тиквички, след това поръсете с червен лук. Поръсете със сол, черен пипер, самардяла, мащерка.
     Пече се във фурната за около 8-10 минути, докато сиренето се започне да прегорява отгоре. ръба.
     Извадете  пица от фурната и поръсете с пресен магданоз.


източник: адаптирана от  thehealthyfoodie.com и http://deliciouslyorganic.net



1 коментар:

Стефка каза...

Преди месец правих такава зеленчукова пица, не така красиво подредена и кипра. Моята беше доста нахвърляна, но е толкова вкусна, че дори мъжът ми, който беше леко скептичен остана изненадан. Усмивки!