събота, 17 август 2013 г.

Здравословен хляб


Това е най- вкусният кляб кайто сме яли, основната рецепта е рацептата която съм използвала за Рататуи пица, като този път го направих със смес от ръжено и пшеничено брашно.

 От предната вечер (или най-малко 12 до 24 часа преди подготвката на пицата)
 

"Soaker" Просто тесто, което е мокро. Това е хидратирано тесто, което наричаме "накиската"(на снимката в кафявата купа)

     1 - ¾ чаени  чаши пшеничено брашно (може да използвате типово, или пакетите смес ръжено и пшеничено)
     ½ чаена лъжица  морска сол
     ¾ чаена чаша плюс 2 супени лъжици вода

     Смесете всички съставки заедно в средно голяма купа за около 1 минута.
     Покрийте плътно с найлоново  фолио и поставете в хладилника за една нощ ( или поне 8, но не повече от 24 часа)

 "Biga"
- "Бига" или преферментирало тесто с мая в него (на снимката в синята купа)

     1¾ чаени чаши  пшеничено брашно (
може да използвате типово, или пакетите смес ръжено и пшеничено)
     2 супени лъжици глутеново брашно (по избор)
     ½ чаена лъжичка суха мая
     ¾ чаена чаша плюс 2 супени лъжици вода

     Смесете всички съставки за BIGA заедно в купа, докатосе  образува топка от тестото. Използванйте мокри ръце за да омесете  тестото за 2 минути.
     Нека тестото почивка за 5 минути и след това се замеси отново (с мокри ръце) в продължение на 1 минута. Леко намаслете купа с зехтин  и поставете тестото в нея, завъртете го в купата от всички страни.
     Покрийте плътно с найлоново  фолио и поставете за съхранение  в хладилник  за през нощта (поне 8, но не повече от 24 часа).





 за окончателното тесто:
  
"Biga"  
 "Soaker"
 ¼ чаена чаша  пшеничено брашно 

 ¾ супена лъжица сол
 1-  ½  чаена  лъжици мая  

 2 -  ¼ чаена лъжица  мед или 1 супена лъжица меласа
 1 супена лъжица зехтин
  допълнително брашно за до омесване


На следващия ден - Извадете купичките от хладилника и оставете за 2-3 часа.
     Поставете "Бига" тестото върху набрашнена повърхност. Поставете 
"Soaker" върху   Бига тестото така че да се оформят два пласта.
 С помощта на резец за тесто или нож, разрежете тестото на  12-18 парчета. Поставете в купата в която ще месите.
     Добавете ¼ чаена чаша пшеничено брашно, сол, мая, мед или меласа,  зехтин към тестото. Омесете за  2-3 минути, докато тестото се обедини. Добавете още брашно или вода, ако е необходимо, докато тестото придобие консистения на  меко и леко лепкаво.

Намаслевте съда в който ще печете със зехтин завъртете тестото няколко пъти в съда така че да се омасли от всички страни, разстелете хубаво в съда поръсете отгоре с семена(пожелание, а може и да сложите и в самото тесто) загрейте фурната до 40гр. и сложете тестото да втаса във фурната, след като удвой обема си увеличете градусите до 180 и печете до готовността на хляба.. Ако отгоре започне бързо да прегаря покрийте с фолио. 


Няма коментари: