неделя, 28 август 2011 г.

Коблер със сини сливи



Вече сме към края на лятото, сутрините вече са хладни...от една седмица ми се хапваше някакъв плодов десерт, нещо което не съм опитвала...крамбъл, клафути...вече са присъствали в моето меню :-)
и така се спрях на Английския десерт Коблер който е бил пренесен в Северна Америка от английските заселници....


 

за пълнежа:

6-8 сини сливи( колкото повече сливи нарежете толкова повече сос те ще пуснат), без костилки нарежете на кубчета
от 1/4 до 1/2 чаена чаша захар (по ваш вкус или това зависи колко сладки са сливите и колко захар може да сложите )
2 чаени лъжици царевично нишесте
1чаена лъжица ванилия (екстракт)
1/2 чаена лъжица канела

за бисквидения топинг:

След като прегледах доста рецепти се спрях на варианта с кисело мляко,

1 чаена чаша брашно
3 супени лъжици царевично брашно
1/4 чаена чаша захар плюс 2 чаени лъжици захар
1чаена лъжица бакпулвер
1/4чаена лъжица сода
1/4 чаена лъжица сол
1/3 чаена чаша кисело мляко
3 супени лъжици масло, разтопено
1/2 чаена лъжица ванилия
1/8 чаена лъжичка канела

За пълнежа: Загряваме фурната до 200гр. Смесваме съставките за пълнежа в една купа, поставете ги в съда в който ще печете и печете за 20-30 мин. докато плодовете не пуснат сока си и не почнат да бълбукат в собствения си сос :-) от 20 до 30 минути.

За бисквиденият топинг: През това време , смесваме брашно, царевично брашно,1/4 чаша захар, бакпулвера, содата и солта заедно в голяма купа. Поставете настрана.
В отделна купа, смесваме заедно киселото мляко , маслото и ванилия. Поставете настрана.
В малка купичка смесваме останалите 2 супени лъжици захар с канелата. Поставете настрана.

Когато плънката е готова, разбъркваме сместа с киселото мляко в брашнената смес с гумена шпатула, докато само комбинираме съставките.


Извадете съда с плодовете от фурната и разбъркайте.
разделете тестото на равни парчета и ги подредете върху горещия пълнеж. Поръсете върховете на бисквитените топки с канелената захар.

Печете докато тестото не придобие златисто кафяв цвят , около 15 до 20 минути. Охладете десерта върху решетка за 15 минути преди сервиране.
Сервирайте с ванилов сладолед.


още десерти със сини сливи :

Обърнат сладкиш със сини сливи

Меден крамбъл със сини сливи

Поширани сливи

Събота ...обичам я ...да идеш на църква и да се разпишеш на зеленчуковият пазар, да срещнеш стари и нови познати да си побъбрите и да се слеите със съботната тълпа на пазара,  е това е съботата...







6 коментара:

КАТЕРИНА каза...

Боже,идва ми да грабна чинийката от последната снимка и хубавичко да я омажа хахаха...
Уникална е рецептата,а снимките както винаги са перфектни!

traiana каза...

Точно навреме ми идва този прекрасен коблер!
Имам само около 30 кг. сини сливи!
Изглежда чудесно и ставам да го правя:)

Мариета каза...

Ако нещо е останало след Катерина :) се нареждам на опашката пред чинийката и аз! Прекрасен десерт с още по-прекрасни снимки, поздравления!

Гуинет каза...

Божествен! Обожавам сини сливи и подобен тип сладкиши, а твоят е страхотен! Комплименти и за сладкиша, и за снимките!!

Живка каза...

Набелязах си го този коблер за тези дни.Вкусно и красиво-за снимките нямам думи както винаги!Поздрави!!!

ghost13 каза...

Благодаря на всички!!!
Това наистина е много вкусен десерт :-)