Вече сме към края на лятото, сутрините вече са хладни...от една седмица ми се хапваше някакъв плодов десерт, нещо което не съм опитвала...крамбъл, клафути...вече са присъствали в моето меню :-)
и така се спрях на Английския десерт Коблер който е бил пренесен в Северна Америка от английските заселници....
за пълнежа:
6-8 сини сливи( колкото повече сливи нарежете толкова повече сос те ще пуснат), без костилки нарежете на кубчета
от 1/4 до 1/2 чаена чаша захар (по ваш вкус или това зависи колко сладки са сливите и колко захар може да сложите )
2 чаени лъжици царевично нишесте
1чаена лъжица ванилия (екстракт)
1/2 чаена лъжица канела
за бисквидения топинг:
След като прегледах доста рецепти се спрях на варианта с кисело мляко,
1 чаена чаша брашно
3 супени лъжици царевично брашно
1/4 чаена чаша захар плюс 2 чаени лъжици захар
1чаена лъжица бакпулвер
1/4чаена лъжица сода
1/4 чаена лъжица сол
1/3 чаена чаша кисело мляко
3 супени лъжици масло, разтопено
1/2 чаена лъжица ванилия
1/8 чаена лъжичка канела
За пълнежа: Загряваме фурната до 200гр. Смесваме съставките за пълнежа в една купа, поставете ги в съда в който ще печете и печете за 20-30 мин. докато плодовете не пуснат сока си и не почнат да бълбукат в собствения си сос :-) от 20 до 30 минути.
За бисквиденият топинг: През това време , смесваме брашно, царевично брашно,1/4 чаша захар, бакпулвера, содата и солта заедно в голяма купа. Поставете настрана.
В отделна купа, смесваме заедно киселото мляко , маслото и ванилия. Поставете настрана.
В малка купичка смесваме останалите 2 супени лъжици захар с канелата. Поставете настрана.
Когато плънката е готова, разбъркваме сместа с киселото мляко в брашнената смес с гумена шпатула, докато само комбинираме съставките.
Извадете съда с плодовете от фурната и разбъркайте.
разделете тестото на равни парчета и ги подредете върху горещия пълнеж. Поръсете върховете на бисквитените топки с канелената захар.
Печете докато тестото не придобие златисто кафяв цвят , около 15 до 20 минути. Охладете десерта върху решетка за 15 минути преди сервиране.
Сервирайте с ванилов сладолед.
още десерти със сини сливи :
Обърнат сладкиш със сини сливи
Меден крамбъл със сини сливи
Поширани сливи
Събота ...обичам я ...да идеш на църква и да се разпишеш на зеленчуковият пазар, да срещнеш стари и нови познати да си побъбрите и да се слеите със съботната тълпа на пазара, е това е съботата...
6 коментара:
Боже,идва ми да грабна чинийката от последната снимка и хубавичко да я омажа хахаха...
Уникална е рецептата,а снимките както винаги са перфектни!
Точно навреме ми идва този прекрасен коблер!
Имам само около 30 кг. сини сливи!
Изглежда чудесно и ставам да го правя:)
Ако нещо е останало след Катерина :) се нареждам на опашката пред чинийката и аз! Прекрасен десерт с още по-прекрасни снимки, поздравления!
Божествен! Обожавам сини сливи и подобен тип сладкиши, а твоят е страхотен! Комплименти и за сладкиша, и за снимките!!
Набелязах си го този коблер за тези дни.Вкусно и красиво-за снимките нямам думи както винаги!Поздрави!!!
Благодаря на всички!!!
Това наистина е много вкусен десерт :-)
Публикуване на коментар