за тестото се спрях на пълнозърнесто тесто.....иначе вие може да използвате ваша си рецепта за тесто.
От предната вечер (или най-малко 12 до 24 часа преди подготвката на пицата)
"Soaker" - Просто тесто, което е мокро. Това е хидратирано тесто, което наричаме "накиската"(на снимката в кафявата купа)
1 - ¾ чаени чаши пшеничено брашно (може да използвате типово, или пакетите смес ръжено и пшеничено)
½ чаена лъжица морска сол
¾ чаена чаша плюс 2 супени лъжици вода
Смесете всички съставки заедно в средно голяма купа за около 1 минута.
Покрийте плътно с найлоново фолио и поставете в хладилника за една нощ ( или поне 8, но не повече от 24 часа)
"Biga" - "Бига" или преферментирало тесто с мая в него (на снимката в синята купа)
1- ¾ чаени чаши пшеничено брашно (може да използвате типово, или пакетите смес ръжено и пшеничено)
2 супени лъжици глутеново брашно (по избор)
½ чаена лъжичка суха мая
¾ чаена чаша плюс 2 супени лъжици вода
Смесете всички съставки за BIGA заедно в купа, докатосе образува топка от тестото. Използванйте мокри ръце за да омесете тестото за 2 минути.
Нека тестото почивка за 5 минути и след това се замеси отново (с мокри ръце) в продължение на 1 минута. Леко намаслете купа с зехтин и поставете тестото в нея, завъртете го в купата от всички страни.
Покрийте плътно с найлоново фолио и поставете за съхранение в хладилник за през нощта (поне 8, но не повече от 24 часа).
Питър Райнхарт за хляба и лекцията му за Biga и Soaker: линка ще ви покаже клипа в ориганалната публикация и може да изберете с превод на български.
за окончателното тесто:
"Biga"
"Soaker"
¼ чаена чаша пшеничено брашно
¾ супена лъжица сол
1- ½ чаена лъжици мая
2 - ¼ чаена лъжица мед или 1 супена лъжица меласа
1 супена лъжица зехтин
допълнително брашно за до омесване
На следващия ден - Извадете купичките от хладилника и оставете за 2-3 часа.
Поставете "Бига" тестото върху набрашнена повърхност. Поставете "Soaker" върху Бига тестото така че да се оформят два пласта.
С помощта на резец за тесто или нож, разрежете тестото на 12-18 парчета. Поставете в купата в която ще месите.
Добавете ¼ чаена чаша пшеничено брашно, сол, мая, мед или меласа, зехтин към тестото. Омесете за 2-3 минути, докато тестото се обедини. Добавете още брашно или вода, ако е необходимо, докато тестото придобие консистения на меко и леко лепкаво.
Върху набрашнена повърхност оформете топка от тестото и поставете в намаслена с зехтин купа, като завъртите тестото в купата, така че да се намасли от всички страни, покрийте с найлоново фолио и оставете да втаса за 1 час.
Загрейте фурната до200гр
Поставете тестото върху набрашнената работна повърхност и разрежете на четири равни части. Оформете топчета и с помощта на точилката, разточете всяка на работният плод.
така подготвената основа вече е готова за приготвената плънка.
Плънката е за направата на една пица:
1/2 голаям патладжан, нарязан на тънки филийки
1/2 голяма тиквичка, нарязана на тънки филийки
1 домат, нарязан на тънки филийки
Сол, черен пипер, (самардяла -по желаниe), мащерка
2 супени лъжици червен лук, ситно нарязан
100 гр кашкавал или моцарела, настъргани
25 гр козе сирене,
1 чаена лъжица пресен магданоз или друга подправка
Докато тестото втасва си подгответе плънката, аз леко в горещена мазнина 2 супени лъжици зехтин ако трябва се добавя още, леко задуших резенчетата тиквички и патладжана, не препържвате само леко жарнете.от двете страни резенчетата.
Така подготвения блат поръсете със самардяла или подправка по ваш избор.
Поръсете отгоре с кашкавала, подредете филийките патладжан, домати и тиквички, след това поръсете с червен лук. Поръсете със сол, черен пипер, самардяла, мащерка.
Пече се във фурната за около 8-10 минути, докато сиренето се започне да прегорява отгоре. ръба.
Извадете пица от фурната и поръсете с пресен магданоз.
източник: адаптирана от thehealthyfoodie.com и http://deliciouslyorganic.net
1 коментар:
Преди месец правих такава зеленчукова пица, не така красиво подредена и кипра. Моята беше доста нахвърляна, но е толкова вкусна, че дори мъжът ми, който беше леко скептичен остана изненадан. Усмивки!
Публикуване на коментар