250 гр брашно
125 грама меко масло
1 яйце
½ чаена лъжица сол
40 мл студена вода
1 килограм лук ,нарязан на едро
90 мл зехтин
1 - ¼ чаена лъжица балсамов оцет
1 супена лъжица захар
2 яйца
1 жълтък
225 мл готварска сметана
225 мл прясно мляко
100гр настърган пармезан или друго твърдо сирене
прясна мащерка и розмарин
за блата:
В голяма купа смесете брашното , солта, яйцето и мекото масло . Замесете тесто, докато стане гладка смес. След това добавете водата и продължете да месете . Когато всичко е усвоено добре увийте във фолио и приберете в хладилника за 20 мин.
Загрейте фурната до 180 гр. Тавичка с големина (около 36x30cm ) застелете с хартия или намаслете и поръсете с брашно.
В дълбок тиган прибавете мазнината, лука, балсамовият оцет, захарта и малко подправки. Гответе докато лука се карамелизира и омекне.
В отделна купа смесете яйцата, сметаната и млекото.
Разточете тестото ии покрийте отгоре с фолио а после поставете някакъв съд за тежест,( тава с по малък размер) печете за 10-15 мин.
Извадете и махнете тежестта и фолиото поръсете отгоре с сиренето, поставете лука поръсете с още сирене и залейте със яйчената смес. Печете за около 25-30 мин. или до готовност. Извадете охладете за 10мин. и сервирайте горещо.
адаптирана от: taste your life
1 коментар:
Ах, каква хубава лучена тарта! Много вкусно изглежда, обичам я много! Благодаря за страхотната рецепта!
Публикуване на коментар