петък, 31 октомври 2008 г.

Хелуин /....продължение/




Празникът Хелуин възниква в предхристиянски времена сред келтските племена, населяващи териториите на съвременна Великобритания, Ирландия и Северна Франция. Келтите вярвали, че животът се заражда от смъртта. Затова началото на новата година те празнували през есента (нощта на 31 октомври срещу 1 ноември), когато според техните вярвания настъпвало времето на студа, тъмнината, разложението и смъртта.


Първите американски заселници донесли на континента своите страхове, поличби и обичаи. Не навсякъде обаче било прието да се обръща внимание на нечистата сила на 31 октомври. Протестантите от Нова Англия например смятали това за грях. В южните щати на Америка обаче, народът се маскирал и веселял от душа на Празникът на тиквите.

На 31 октомври настъпва този дългоочакван и любим за всяко Американско дете ден, когато може,слагайки си маска,да почука на непозната врата и да исплаши домакините,получавайки в замяна шепа бонбони-това е страшният празник Хелуин.

Хората започнали да се преобличат в маскарадни костюми и да ходят при съседите, измолвайки храна и пари. Обичаят бил наречен "trick-or-treat" – в превод “почерпи, за да не ти напакостя”.


Няма коментари: