събота, 4 юли 2009 г.

Lemon Meringue Tart




за тестото:
1 ч.чаша брашно/225гр./
100гр. масло
50гр. захар/3-1/3 суп.лъжици /
щипка сол
1 жълтък
2 суп.лъжици студена вода

за лимоновия крем:
25гр. захар - 1-1/2 суп.лъжица
25гр. царевично брашно/или нишесте/ - 1-1/2 суп.лъжица
3 жълтъка
300мл. прясно мляко
2 суп.лъжици лимонов сок


за покритието:
1 ч.чаша захар
4 белтъка



Смесете брашното с маслото и захарта, в кухненския робот, докато сместа стане на трохи.
Прибавете жълтъка и 1 суп.лъжица вада, смесете и прибавете др. суп.лъжица вода.
Оформеното тесто , покрийте с найлоново фолио и приберете в хладилника за 1 час.
Загрейте фурната на 180гр. Извадете тестото разточете го с дебелина 2 мм изрежете кръгчета и покрийте формичките като с ръце прилепвате тестото по формата, която предварително е намаслена и набрашнена. С вилица надупчете дъното на всяка тарталета.
Поставете формичките в тава и печете за 10-15мин. Извадете и охладете за 5 мни. преди внимателно да изкарате вече изпечената кошничка от формата, като си помагате с нож.
Смесете първо млякото с брашното . Сложете в малък съд млякото, яйцата, захарта, и лимоновия сок, на слаб огън/или на водна баня/, при постоянно бъркане докато сместа не почне да се сгъстява.
Охладете сместа и сипете в кошничките.
Разбийте с миксера белтъците и захарта до твърдос, покрийте с белтъчната смес кошничките. Запечете в загрята фурна на 200гр, за 2-4 мин. Или докато белтъчната смес не хване лека коричка. 18бр.


източник:reikamunchmunch

1 коментар:

Dimitrana S. каза...

Много красиво, много вкусно предложение! Харесва ми белтъчената маса, толкова приятно запечена.. а в съчетание с лимоновия крем, ммм - прелест!

Поздрав сърдечен :-)