500 гр брашно /ако е необходимо добавете още малко/
Добавете брашното заедно със захарта и солта в голяма купа и разбъркайте добре. Направете кладенче в центъра, добавете натрошената мая, щипка захар и облейте с хладкото мляко докато маята се покрие. Разбъркайте маята с мляко веднъж или два пъти, след което покрийте купата с кухненскa кърпa и нека почивка за около 15 минути или докато повърхността на маята с млякото не шупне.
3 суп.лъжици захар
1/2 ч.лъжица сол
40гр. прясна мая
2 яйца
2 суп.лъжици зехтин
200-230мл. хладко мляко
150гр свинска мас мека
2/3 ч.чаша натрошено сирене
2/3 ч.чаша извара
Добавете брашното заедно със захарта и солта в голяма купа и разбъркайте добре. Направете кладенче в центъра, добавете натрошената мая, щипка захар и облейте с хладкото мляко докато маята се покрие. Разбъркайте маята с мляко веднъж или два пъти, след което покрийте купата с кухненскa кърпa и нека почивка за около 15 минути или докато повърхността на маята с млякото не шупне.
Добавете останалите съставки (останалото мляко, яйцата, зехтина) и омесете добре, или на ръка или с вашата кухненска машина, докато тестото се оформи. Покрийте купата и оставете да почива отново на топло място за най-малко 30 минути или докато тестото се удвои.
Поставете тестото върху добре набрашнена повърхност, поръсете с брашно. Оформете около 10 еднакво големи топки, - поръсете с брашно, покрийте с кухненска кърпа - и още веднъж в продължение на поне 30 минути оставете тестото да почива.
Разточваме топките с точилка (използвате брашно, ако е необходимо), докато не получи много тънка тестено- кръгче и с четка го намазвате щедро с омекналата свинска мас, поръсете отгоре със сместа от натрошено сирене и извара. Навиваме ги и го оставяме докато оформим следващите тестени топки.
Разточваме топките с точилка (използвате брашно, ако е необходимо), докато не получи много тънка тестено- кръгче и с четка го намазвате щедро с омекналата свинска мас, поръсете отгоре със сместа от натрошено сирене и извара. Навиваме ги и го оставяме докато оформим следващите тестени топки.
Навиваме оформените тестени пурички на охлювчета. Поставяме ги в тавата, отгоре отново намазваме с мас. И ги оставяме да починат на топло за 1-2 часа.
Печем в загряла фурна на 190гр за 14-16 мин. извадете охладете върху решетка и още топли се наслаждавай те на вкуса им.
6 коментара:
Леллее много апетитно изглеждат тия банички...а представям си, колко са хрупкави от маста, ако са останали да идвам на гости? Целувки!
Мила Миме не останаха :-( за съжаление, ама като гледам май ще правя пак, така че заповядай :-)
Поздрави Латинка!
Направо е неустоима! А аз не си падам по баниците :-) Тази рецепта ще я пробвам!
Поздрави, Милена
Милена Благодаря ти, катко винаги
много позитивна и подкрепяща.
Много усмивки ти пожелавам през идващата седмица, Лати.
Лати.. кажи ми как да не му се прияде на човек?! Чудесни са, усещам!
Много ми допада тази рецепта!
Браво! и поздрав от мен :-)
Дими,
искам да ти благодаря за милите думи, винаги внимателна, толерантна и отзивчива.
Приемете моите най-светли пожелания за слънчава и усмихната седмица!!!
Лати
Публикуване на коментар