неделя, 15 август 2010 г.

Лимонови рулца




Лимоново тестото
1 пакет суха мая
3 / 4чаена чаша мляко, затоплено /топло, но не горещо/
1 / 2 чаена чаша масло, много мекo / 113гр.
1 / 4чаена чаша захар
2 супени лъжици ванилия
4 - 1 / 2 чаени чаши брашно
1 / 2 чаена лъжичка сол
1 / 2 чаена лъжичка индийско орехче
от 2 лимона, кората
2 яйца



за лимоновия пълнеж:
1 чаена чаша захар
1/4 чаена лъжица индийско орехче
1 / 2 чаена чаена лъжичка джинджифил на прах
2 лимониa, кората и сока на 1 лимон
3 супени лъжици масло, разтопено



Лимоновата глазура:
100гр. крема сирене,меко
Сок от 1 лимон
1 чаена чаша пудра захар
на 1 лимон, кората







В купата сложете мая със затопленото млякото и оставете да седи за няколко минути. С друга купа с миксер, разбийте мекото масло, захарта, ванилия и прибавете 1 част от брашното. Добавете сол, индийско орехче и лимоновите кори. Добавете яйцата и останалото брашно за да оформите тестото.

Сложете тестото на набрашнен кухненски плот и месете за около 5 минути, или докато тестото стане еластично.(Ако разполагате с машина за хляб използвайте програмата за ТЕСТО , като поставите мокрите съставки най отдолу като предварително разбийте яйцата, а сухите най-отгоре като пресейте брашното с маята. И оставите тестото и да втаса в машината)

Намислете една купа и поставете тестото като отгоре също го намаслете, покрийте с найлоново фолио и оставете да втаса. Оставете тестото да се удвои - за един час.

В малка купа смесете захарта с индийско орехче и джинджифила, след това прибавете лимоновите кори и с върха на пръстите си, намачкайте докато се получат мокри малки бучки ,като мек пясък. Разбърква се със сока на един лимон.

Леко намаслете тавата за печене. Набрашнете отгоре. Върху набрашнен плот разточете тестото на правоъгълник с четна намаслете с 3-те супени лъжици разтопено масло. Разпределете равномерно лимонената захарна смес отгоре, може да разнесете с дланта на ръката си. Навийте на руло и разрежете на 12 равни рула. Поставете ги в тавата . Покритието тавата с кърпа и оставете на топло за един час или докато почти удвои обема си. (Можете също така да се съхранява в хладилника до 24 часа. Когато сте готови да ги печете извадете ги от хладилника и оставете да удвоят обема си за един час.)


Загрейте фурната до 180гр. Печете за 35 минути.Докато рулата се печат подгответе глазурата. В малка купа разбивате крема сиренето, до пухкавост. Добавете лимоновият сок смесете добре. Добавете пудрата захар и смесете , докато крема стане гладък.Когато лимоновите рула са готови ги намажете с крема и поръсете с настъргана лимонова кора. Сервирайте, докато са горещи.

източник:shutterbean.com

2 коментара:

Dani каза...

Лати, прекрасна рецепта :)
Хубав ден!

Dimitrana S. каза...

Вкусотия!

Прекрасни са: сладко завити, изкушаващо препеченки.. мхмм :-D

Вкусен и усмихнат август, Лати :-)