събота, 30 юли 2011 г.

Салата с киноа, сушени домати и каперси



Трябва да вметна че киноата се сварява много бързо за 15-20 мин. и е чудесен заместител на ориза,булгура и кускуса, вари се в съотношение 1:2.Преди употреба измийте зърната под течаща вода.








3/4 чаена чаша Киноа
2-3 стръкчета зелен лук, нарежете на ситно
2 големи скилидки чесън, пресовайте
2 супени лъжици каперси
3/4 чаена чаша мариновани сушени домати, нарежете на ситно
2-3 супени лъжици ябълков оцет
сол и черен пипер на вкус
магданоз(пожелание)
зехтин(маринованите сушени домати внесоха достатъчно мазнина, за това не съм слагала, но тествайте и подправете по ваш вкус)






Сложете водата и киноата в дълбок съд прибавете 1/ 2 чаена лъжица сол, и доведете до кипене, намалете топлината, похлупете отгоре и оставете водата за се изпари. Оставете за около 15 минути. Прехвърлете киноата в гевгир и измийте под течаща вода.
През времето докато киноата ври, нарежете на ситно лука, пресовайте скилидките чесън, нарежете сушените домати, сложете в салата купа. Прибавете киноата, каперсито, подправете, може да използвате подправки по ваш вкус. Разбъркайте и тествайте.

3 коментара:

Moni каза...

Отдавна се замислям да направя нещо с киноа, попадайки на тази рецепта вече съм твърдо убедена, че трябва да е скоро.:-)) Интересна рецепта, чудесни снимки.
Поздрави и хубава неделя!

Анонимен каза...

Това звучи много вкусно, но къде може да се намери киноа?

ghost13 каза...

Благодаря Мони!!!

Darkslayer можеш да я намериш в специализираните магазини за здравословни храни и в голените супермаркети на специзлизираните щандове.