Киноа (Chenopodum quinoa) е зърнена култура, близък родственик на спанака, цвеклото и лободата. Известна е отпреди 10000 години. Родината й е Южна Америка. Инките я приемат за свещена и я консумират ежедневно, наред с картофите и царевицата. Вождът на племето хвърля първите семена на киноата, след което започва празнуването по случай засаждането й. Киноата се отглежда по склоновете на Андите.
Киноа е най-пълноценната зърнена култура. Семената на растението са богати на белтъчини – 16,2%. Някои сортове киноа съдържат над 20% протеини. Освен чист белтък в тези малки зрънца се съдържат всичките 8 аминокиселини, необходими на тялото ни. Тази уникална зърнена култура е отличен източник на витамини (най-вече Е и от групата В), минерали (цинк, желязо, магнезий, фосфор) и растителни влакна (фибри). Киноата подобрява храносмилането и стимулира метаболизма.
1 коментар:
Благодаря за инфо-то Лати :)
Гледам я от доста време в суперите, а и сега ще чета твоите предложения
и със сигурност ще я опитам!
Поздрави и хубав ден!
Публикуване на коментар