понеделник, 5 септември 2011 г.

Поширани сливи



500гр. сини сливи
1/2 чаена чаша захар
225 мл. вода
1/2 чаена лъжица канела
1 супена лъжица от любимия ви коняк или ликьор ( по желание)
1 пръчка ванилия

Разполовяваме сливите и ги изчистваме от костилките.
В малка тенджерка слагаме водата захарта, канелата и ванилията.Слагаме ги на среден огън като постоянно бъркаме.
Махаме ванилията от тенджерата и я оставяме настрана.
Поставяме вътре сливите и ги оставяме да заврат. През това време режим на половина по дължина шушулката ванилия със острото на ножа остъргваме семината. Поставяме ги в тенджерата и разбъркваме, прибавете и коняка.
Оставяме сиропа да къкри на средно - ниска температура докато сливите омекнат и са нежни при пипане за 10-15 мин.
Оставяме ги да се охладят за 15 мин. преди сервиране.









3 коментара:

ludmila slokoski каза...

Моля дай някакъм мейл или друг комуникатор, искам нещо те попитам :)

ludmila slokoski каза...

о, май като анонимен ти писах, Лоис съм от Salted Lemons :)

ghost13 каза...

ето :)
gospodarkatanaamazonkite@abv.bg
и skype - latinka31446253