петък, 7 септември 2012 г.

Лук със сметана и сирена на фурна



2 средно големи жълти лука или няколко малки,нарежете надлъжно
1/4 чаена  чаша зехтин 

 сол и прясно смлян черен пипер на вкус
2 супени лъжици масло
2 супени лъжици  брашно
1 чаена чаша сметана
1/4 чаена  чаша сухо бяло вино
Прясно настъргано индийско орехче на вкус
1/2 чаша ситно настърган пармезан
100гр. Горгонзола,натрошете
1/ 4  чаена лъжичка. червен пипер




Загрейте фурната до 180гр.  в малка тавичка подправете лука със сол и черен пипер, и прибавете  зехтина.  Печете,  като  разбърквайте от време на време, докато омекне и леко покафенеят, около 1 час; оставете настрана.Фурната се нагрява като използвате функцията за печене само на скара. 
 Загрейте маслото в тиган на средно-висока температура, добавете брашното и разбъркайте , около 1 минута. Добавете сметаната и виното, гответе докато се сгъсти , като се разбърква, около 5 минути. Подправете соса със сол, черен пипер и индийско орехче.



 Изсипете соса равномерно върху лук. Поръсете с пармезан, и натрошената  Горгонзола и се поръсва с червен пипер;запечете , докато сиренето се разтопи и стане  златисто кафяво отгоре, около 2 минути.

Поднесете веднага. 

източник:  http://www.saveur.com

 

4 коментара:

Dani каза...

Ох, представям си колко е вкусно :)
Поздрави!

Dani B каза...

Изглежда фантастично! Обожавам сирена и съм сигурна, че ще ми хареса това предложение и на вкус, не само на вид! Поздрави! :)

Diana Stoyanova каза...

Много вкусно изглежда, направо неустоимо. Записвам си за проба :)
Хубав ден!

ghost13 каза...

Благодаря Ви!
Много е вкусно и вече имам върли почитатели на това ястие :-)