неделя, 9 септември 2012 г.

Сушени домати


Може да сушите доматите на балкона, верандата или в печката, за градски условия трябва да кажа че сушенето в печката е по удобно.
При сушенето може да използвате решетка или  плитка тава покрита със пекарска хартия.
В зависимост от доматите може да ги режете на половинка ако са по големи и на четери резенчета.



Загрейте  фурната на 100гр. със вентилатор. Нарязаните домати подредете върху тавата или решетката с малки разстояния .. Поръсете отгоре със зехтин, посолете и подправете по ваш вкус аз добавих  още черен пипер и градинска чубрица.



Поставете ги във фурната и се заредете със търпение това може да отнеме от 3 до 6 часа, но това е относително и зависи от много фактори, като фурната и сорта на домата .... от  време на време проверявайте .
Ще разберете че са готови като ги опипате,  трябва да са леко лепкави но не влажни на пипане, когато достигнат това състояние ги извадете от фурната и ги оставете да се охладят.



Консервиранеот е различно ако сложите пресни подправки като босилк и чесън  ще трябва да съхранявате в хладилника за около 3 месеца, ако сложите сухи съставки може да съхранявате в хладилника и повечко време около 5 месеца. Бурканчетата се доливат със зехтин.







4 коментара:

Гисчо каза...

Сушените домати са задължителни за всяка кухня според мен. Така добре се вписват и в салати, а дори и само на препечена филийка! Твоите са повече от страхотни! :)

ghost13 каза...

Благодаря!

Мъх каза...

Ехааааа! Много добре, много добре!
Май ще последвам примера ти!
Хубав уикенд!

Pavlety каза...

Обожавам сущени домати, задължително ще пробвам, защото мога и като/вместо семки да ги ям!