неделя, 7 април 2013 г.

Almoixàvena


     


Известна испанска закуска от парено тесто.

Almoixàvena


     130гр.( 1 ч.ч.=120гр)
     200гр. вода(200мил)
     100гр. олио или зехтин(100мил.)
     4 яйца
     

     1 чаена лъжичка масло
     1 супена лъжица брашно
     40гр. свинска мас
     100гр. захар
      канела



 




Загрейте фурната до 180 º. Пресейте брашното.
Сложете водата и олиото в малък съд и доветете до кипене.
Добавете брашното наведнъж  и се разбъркайте за 30 секунди, тестото трябва да се отделя от стените на съда. Оставете на страни и охладете.
Добавете яйцата едно по едно като разбърквате с вилица.До поучаването на еластично гладко тесто.
Намслете тавата с маслото и поръсете с брашното( може да застелете с пекарска хартия). С помощта на шпатула разстелете тестото на тънко в тавата, така че да обхване цялата тава.
Поставете парченца мас върху тестото и поръсете с захар и канела.Печете до златисто около 20-25 мин.

източник:адаптирана от lostragaldabas.net
източник: адаптирано от cocinaconamparochulia.blogspot.com



Тази рецепта я направих веднъж с мас и втори път без , с маста тестото стана хрупкаво но и меко,  вкусно.. Това е за хората на който маста им харесва.Без маста тестото стана въздушно, меко пухкаво.



   
 Разгледах два варияната на рецептата и изпробвах и двата разликата беше в брашното единият  беше с грамаж 200гр а при другия 130гр. Все пак се спрях на вариянта  с брашното с по-малaк грамаж.
 Всичко е въпрос на вкус вие може да увеличите брашното до 200гр.

2 коментара:

Gergana Lazarova каза...

Със сигурност е интересно и вкусно предложение.
Поздрави!

Габи каза...

Сега вече ще изненадам половинката с такава закуска :) Дали ще се получи само със захар - без канела? Много красиви сними и наистина изкушаващо предложено рецепта :) Хубава петъчна вечер!