неделя, 19 октомври 2008 г.

Кафява захар



В сравнение с бялата кристална захар, кафявата е по-безвредна и по-лесно се усвоява от организма. Съдържа захар на кристали, извлечена от захарна тръстика и е богата на витамини и минерали. Има лек, приятен, караме лен вкус. Оцветява продуктите , в които се използва.


Основната причина кафявата захар да се завръща в кухните на хората е интересният й вкус и научно доказаният по-слабо калоричен ефект (заради което е предпочитана и от диабетиците) -100г. от кафявата захар се равнява на 373 калории, а 100г. рафинирана захар на 397.


„Защо кафявата захар е кафява?", отговорът е - заради меласата, която се отделя при мачкането и варенето на захарната тръстика или цвеклото. Колкото по-наситен е цветът на захарта, толкова по-високо е съдържанието на меласа. Заради хидроскопичните свойства на меласата, кафявата захар е винаги влажна и мека.


Натуралната кафява захар се получава при първата кристализация на пресния тръстиков сироп и има по-високо съдържание на полезни растителни минерали.

Няма коментари: