неделя, 19 октомври 2008 г.

Фъстъчено масло





Фъстъченото масло има няколко чисто диетични преимущества над други продукти за мазане.
Фъстъченото масло е сред храните с най-високо съдържание на ресвератрол, като първенството се държи от червеното грозде и младите червени вина.
Смята се, че консумацията на богатото на мононенаситени масни киселени и на ресвератрол фъстъчено масло води до снижаване на лошия и увеличаване на добрия холестирол.


Много хора смятат, че фъстъченото масло е доста калорично и избягват употребата му, но то съдържа много ценни съставки, които спомагат за нормалното функциониране на организма.Фъстъците и фъстъченото масло съдържат голямо количество растителни протеини. Това е много важно за децата, вегетарианците и хора, които не консумират много месо. Съдържанието предимно на ненаситени мазнини помага за поддържане ниски нива на холестерола, което от своя страна понижава риска от заболявания на сърдечно-съдовата система. Една супена лъжица фъстъци или фъстъчено масло доставя 25% от дневната нужда от Витамин Е. Той действа като антиоксидант, който може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.Фъстъченото масло е важен източник на основни минерали, като Магнезий, Мед, Фосфор, Калций и Цинк, някой от които са доста трудни за намиране в храната

Няма коментари: