понеделник, 17 ноември 2008 г.

Тиквата




Тиквата притежава ценни диетични и вкусови качества.В зрелите плодове от най-добрите сортове тикви се съдържат до 10 на сто захари (главно захароза и гликоза) и до 91 на сто вода. Целулозата е около 1 на сто, а киселини почти липсват.От минералните соли преобладават калий и фосфор, не липсват също калций, магнезий, желязо, мед, фосфор, кобалт, натрий.Високо е съдържанието на витамин С - 15 мг в 100 грама, каротин - 2 мг, В1 В2 и РР. Колкото месестата част на тиквата е по-оранжева или яркожълта, толкова по-високо е съдържанието на каротин в нея. Тиквите от сорта мускатови (продълговати и тесни в средата, а в долния край - издути) по съдържание на каротин надминават даже морковите.

Поради ниската и калоричност (около 17 калории в 100 грама) тя се препоръчва на хора с наднормено тегло и диабетици. Те могат да приемат дневно по 500 г варена или 300 г печена тиква.

В тиквата има много калий, който подобрява сърдечния ритъм и усилва отделянето на урина. Калиевите соли в сравнение с натриевите са в съотношение 675 към 1, което прави тиквата много подходяща храна при бъбречни и сърдечносъдови заболявания, съпроводени с отоци (усилва диурезата).Поради незначителната киселинност и нежната целулоза тя е много полезна при заболявания на стомашно-чревния тракт и има леко слабително действие.Това я прави ценно средство срещу бъбречни и сърдечно-съдови заболявания.

Пектин в тиквата оказва много благоприятно влияние при възпаление на дебелото черво.Тъй като пектинът спомага още и за изхвърлянето на холестерина от организма, тиквата е много полезна при атеросклероза.Лесно усвоима, тя помага и за възстановяване след прекарана болест. Помага срещу колит. Високо е съдържанието на витамини -С, групата В и бета каротин. Тиквите - кратунки надминават дори морковите по съдържание на бета-каротин. Добре е да се избират тикви с оранжева месеста част, в тях има повече бета-каротин.

Заболявания на бъбреците, черния дроб и жлъчката се лекуват с прясно изцеден сок от сурова тиква.

Тиквена отвара помага срещу безсъние и неспокоен сън.

Няма коментари: