неделя, 30 ноември 2008 г.

Ряпата




Ряпата (Brassica rapa, Criciferae) e кореноплодно растение. Историческите сведения показват, че коренът и листата на ряпата са използвани още преди началото на древното земеделие.
Ряпата съдържа ензими, минерални соли, витамини и етерично масло. Има много калиеви соли (черната - 3 пъти повече от бялата). Тя съдържа витамин В1, който нормализира дейността на нервната система Веществата в ряпата възбуждат отделянето на стомашен сок и така повишават апетита. Тя активизира дейността на черния дроб и отделянето на жлъчен сок, което пречи на образуването на жлъчни камъни. Целулозата подпомага активизирането на чревната перисталтика и пречи на застоя на хранителни вещества. Това оказва много благоприятен ефект и за намаляване на холестерола, което е отлична профилактика за атеросклероза. Ряпата съдържа лизоцим - вещество с изключително силно противомикробно действие. Интересно е, че в ряпата е открит и антибиотик, унищожаващ гъбичките предизвикващи най-различни заболявания най-вече по кожата и лигавиците.
Консумират се сурови и за направа на салати. Не са подходящи за термична обработка, тъй като месото се скашква.

Няма коментари: