четвъртък, 1 януари 2009 г.

Лозови сърми по ливански




30 бр. лозови листа
1 морков
4 скилидки чесън
1 шепа бадеми
3 - 4 с.лъжици зехтин
200 гр. ориз
1 - 2 щипки канела
1 -2 зърна бахар
1 домат
1 ч. лъжица сол
250 гр. телешка кайма
1 с. лъжица лимонов сок
7 - 8 листа пресен джоджен
4 -5 с. лъжици олио





Морковът, чесъна и бадемите се нарязват на ситно. Зеленчуите се запържват за кратко в дълбок тиган с предварително загрелия зехтин. След 1 -2 мин. се добавят бадемите и се запържват на силен огън 15 - 20 сек. Слага се оризът и сместа се бърка непрекъснато. След 3 - 4 мин. се ароматизира с канелата и настъргания бахар, изсипва се нарязания на дребно домат и се посоляват. Разбърква се налива се 200мил. вода и се задушава на слаб огън, докато ориза поеме водата. Прибавя се каймата, намачква се добре и се бърка докато се хомогенизира. Тиганът се отделя от котлона и плънката се овкусява с лимоновия сок и накълцания на ситно джоджен. Завиват се сърмите от лозовите листа и плънката и се поставят в дълбока тенджера. Налива се олио и вода , така че да ги покрие и се притискат с чиния. захлупват се и след като поврят се задушават 40 мин.


Няма коментари: