събота, 19 септември 2009 г.

Кренвершки


около 300-400гр брашно
220 мил., прясно мляко+ 1 яйце
10гр. захар
1 ч.лъжица сол
5 гр. прясна мая
30гр. масло
1 яйце + вода за намазване отгоре






Първо разтворете маята в малко прясно мляко и захар. оставете за 5 мин. да шупне

Винаги използвам за тесто машината си за хляб, но ако нямате смесете брашното със солта, захарта, направете кладенче и сипете маята. Разбъркайте и постепенно сипвайте млякото с разбитото в него яйце. Месете за 6-8 мин., прибавете постепенно и разтопеното и охладено масло, омесете еластично тесто.
Оставете тестото в леко на маслена купа. Покрийте и оставете на удвои обема си.
Извадете вече втасалото тестото купата и оформете 10 топки, които оставете за 10 мин. дапочинат.
Вземете една топка и разточете на "важнце"навийте около кремверша, сложете в тавата/застилах я с пекарска хартия/и така с останалите, оставете за 23-30 мин. да втасат отново/ при печенето се надуха още повече/, намажете отгоре с яйцето+водата.
Печете в загряла фурна на 180гр. за 10 мин, извадете и охладете.

2 коментара:

Dimitrana S. каза...

Ехааа... страхотни са кремвершките!!!

И плетеничката им е много красива - ще ги направя в най-скоро време аз :-)

Благодаря, Лати!

ghost13 каза...

Дими много се харесаха в къщи, получих оценка шестица за тях...
Поздрави Лати!