3 глави червено цвекло
1 средна глава лук
1 суп.лъжица олио
1 суп.лъжица олио
2 големи моркова
4 скилидки чесън
около 1/2 ч.лъжица джинджифил
около 1/2ч.лъжица къри
около 1/4 ч.лъжица куркума
около 1/2 ч.лъжица кимион
около 1/2 ч.лъжица черен пипер
2 ч.чаши вода
1 кубче пилешки или зеленчуков бульон
1/4 или 1/2 ч.чаша готварска сметана
щипка захар
3/4 ч.чаша гъсто кисело мляко
1 съп.лъжица нарязан пресен магданоз
1/2 ч.лъжица сол
1 суп.лъжица лимонов сок
1 суп.лъжица лимонова кора
Загрейте фурната на 180гр.
Завийте всяка глава цвекло в домакинско фолио и поставете в тава. Печете за 1 час.
Охладете цвеклото, обелете и нарежете на кубчета.
Загрейте олиото, задушете нарязания на ситно лук,без да прегаря, прибавете и чесъна.
Прибавете цвеклото, задушете за 2 мин. Прибавете водата и стрийте между пръстите си бульона.
Оставете да поври за 5-10 мин.
Махнете от огъня, прибавете 1/4 ч.чаша сметана и подправките/тествайте на вкус/.
Сложете в бляндера и пасирайте. Ако е много гъсто прибавете още от сметаната.
Сервирайте отгоре с млечната смес.
2 коментара:
Харесвам цвеклото в различни рецепти И тази ми хареса,а "индийския привкус "го ползвам доста често като "индийско къри",или "мадраско къри" защото не винаги имам подправките поотделно.Поздрави.
Дани и индийското къри мисля че ще ти свърши чудесна работа..
Бях си я набелязала рецептата отдавна, просто чаках подходящ момент за да я приговя, а и този наситен червен цвят ..... , точно за един страшен ден като днешния.. :-)
Публикуване на коментар