събота, 14 ноември 2009 г.

Патладжанена - крем супа



2 големи патладжана, нарязани на кубчета
един дафинов лист
300мл. доматен сос или консервирани домати
1 лава червен лук, нарязан
1 / 2 чаена лъжица кимион
50мл. олио
3 скилидки чесън, пресовайте
700-750мл. вода
1 и 1/4 кубче зеленчуков бульон
1 чаена лъжица мед
1/2 ч.чаша гъсто кисело мляко,
1 пресен лук, нарязан
2 супени лъжици нартошени орехови ядки
Сол и прясно смалян черен пипер .
магданоз

Подгответе си зеленчиците, нарежете .
Загрейте голям тиган с малко олио и запържете леко червения лук и чесъна махаме ги от тигана, прибавете на части патладжана и запържете, докато предобие карамелен цвят. .
Прехвърлете карамелизираните патладжани и лука в голяма тенджера и добавете доматен сос или консервираните нарязани домати, подправките - кимиона, сол на вкус, меда, дафиновия лист и зеленчуковия бульон. Оставете супата да къкри в продължение на 25 - 30 минути на слаб огън.
Използвайте бляндер за да пасирате супата, до гладкост, ако е гъста прибавете постепено киселото мляко до желаната гъстото от вас.Тествайте на вкус, прибавете още сол или кимион.... , ако е необходимо.
Сервирайте с кисело мялко и поръсени орехови ядки и нарязан магданоз.

Няма коментари: