четвъртък, 10 декември 2009 г.

Пирожки / печени /

За тестото:
½ чаша хладка вода
7 гр. суха мая
3 - 1/2 чаени чаши брашно/пълни
1 - ½ чаена лъжичка сол
2 супени лъжици захар
½ чаша мляко
1 яйце + 1 белтък (оставете жълтъка за намазване)
½ чаша олио



За плънката:

Картофена плънка:
3 с.л. масло
1 малка глава лук, ситно
4 средни картофи, сварени и обелени
1 / 3 чаша прясно нарязан магданоз или копър
сол на вкус
черен пипер, на вкус

Месна плънка:
3 с.л. масло
1 малка глава лук, ситно
около 350-400 грама кайма
сол на вкус
черен пипер, на вкус
кимион


За намазване:
1 жълтък



Маята трябва да е със стайна температура. Извадете яйцата от хладилника 30 минути преди да ги добавите към тестото.

1. Разтворете маята в хладка вода и оставете да престои около 5 минути.
В купа комбинирайте брашно, сол, захар и се разбърква. Добавете сместа с мая, мляко, яйца и олиото, разбъркайте - използвате ръцете си, докато оформите груба топката.
Поставете на тестото върху леко набрашнен плот и месете до гладко и еластично тесто , за 5-6 минути/ може да има нужда от още малко брашно/. Сложете тестото в голяма купа, покрийте с кухненски кърпи или найлоново фолио и се оставете да удвои обема си на топло за около 1 ½ часа, или до 2. Тестото трябва да изглежда подпухнало и да е меко, когато го мушкаме с пръст.
Ако имате машина за хляб използвайте програмата ТЕСТО за замесваме на тестото.
2. През това време се приготвя плънката. Сварете картофите. Загрейте олиото в тигана и прибавете лука, гответе докато придобие леко кафеникав цвят за 7 мин. Прибавете лука в купа при намачкания картоф, прибавете магданоза и подправките, разбъркайте.
За месната плънка , в тиган, загрейте олиото, добавете лука и задушете за около 5 минути или докато стане прозрачен. Добавете месото и се разбърква-запържваме заедно за около 10 минути, или докато месото се стане готово. подправете със сол, черен пипер, кимион на вкус.
3. Ннатиснете надолу тестото за освобождава не на газове/получили се по време на втасването/. Тестото не трябва да бъде лепкаво. Разделете тестото на малки топки около 4 см диаметър. Трябва да направите 22-25 топки.
Тъй като тестото е много еластично използвайте ръцете си за да оформите кръга в което ще поставите 1 супена лъжица от плънката похлупете, като хубаво запечатайте краищата. Леко потупайте отгоре пирожката за да я изравните.
Продължете с останалата част от тестото.
Поставете тестото в наслана с пекарска хартия тава оставете за 15 мин. на топло, намажете отгоре с разбития жълтък с малко вода.
Пече се в загряла фурна на 180гр. за 25мин.



2 коментара:

Dimitrana S. каза...

Впечатлена съм, Лати! Много добре звучат и изглеждат прекрасно.. особено с картофената плънка..мхммм :-D

Хубав и все така вкусен уикенд :-)

Maria каза...

Ауу Лати, чудесни са тия пирожки! Толкова апетитно изглеждат! Поздрави и хубав уикенд!