понеделник, 28 декември 2009 г.

Пиле a la Normande на Джулия Чайлд





1 пиле

половинка воденички, обелени и накълцани на ситно
250гр. дробчета
250гр. сърчица
1-2 супена лъжица нарязан зелен лук / или арпаджик
1/4 чаена чаша натрошен на едро хляб
2 суп.лъжици крема сирене
1 чаена чаша готварска сметана
4 суп.лъжици масло
2 супени лъжици магданоз
1/8 чаена лъжица естрагон или мащерка
1/8 чаена лъжица сол
щипка черен пипер


Едно цяло пиле го посоляваме от вътре.
Загряваме 1 супена лъжица масло и 1/8 чаена лъжица олио. Запържваме воденичките в горещо масло и олиото (на бавен огън) за 2 мин. Добавяме сърцата и дробчетата с арпаджик или нарязан зелен лук/използвайте блендер/чопър/, разбъркваме, задушаваме за още 2мин. - трябва да да останат леко розови отвътре.
В купа подготвяме смес от :
1/4 чаена чаша едри трохи от бял хляб
2 супена лъжица крема сирене
1 супена лъжица меко масло
2 с.упена лъжица кълцан магданоз
1/8 супена лъжица мащерка
1/8 супена лъжица сол
щипка черен пипер



Прибавяме дреболиите и всичко това се разбърква добре
Пълним пилето. Зашиваме дупката (може да ползвате и клечки за зъби). Намазваме пилето обилно с 1 супена лъжица меко масло.
Печем пилето в съда в който сложете 1 суп.лъжица масло/като от време на време може да поливате със мазнината/

За печенето Джулия казва че ако искаме хрупкава кафява коричка се пече в зарята фуна на 220гр. за 15 мин. докато хване апетитната коричка, после температурата на фурната се намаля на 180гр. и се допича.

Около 10 мин преди да стане готово, вадим и мажем пилето с 2-3 супени лъжици сметана. Връщаме отново във фурната да се пече. Повтаряме процедурата 2-3 пъти през 3-4 мин..


за соса:
4 супени лъжици пилешки или телешки бульон
3-4 супени лъжици готверска сметана
сол и пипер
няколко капки лимонов сок
Слагаме бульона в съда, в който се е пекло пилето. Разбиваме енергично за 2-3мин. Добавяме сметаната и лимоновия сок. Поливаме по лъжица сос върху порция.

За гарнитура е подходящо картофи, гъби или малък лук.
Подходящи вина
Бяло Burgundy, бяло Graves, червено Bordeaux-Medoc

3 коментара:

Dani каза...

Много е хубава рецептата,Лати.Воденичките малко си ги пропуснала като грамаж,но ние ще си сложим:)))

ghost13 каза...

:-)....
мисля че пишеше за сърца и дробчета ама ще отворя книгата и ще проверя....може и да съм се отнесла някъде :-)

Dani каза...

Не си се отнесла,миличка:-)Просто в обяснението споменаваш и воденички:-)