понеделник, 4 януари 2010 г.

Пиле с 30 скилидки чесън





пилешко / 2 големи бутчета, 2 бр. крилца, гърди или едно пиле около 400г-500г което разделете на части/
30 скилидки чесън , може да не ги белите , само орежете отгоре и леко натиснете с ножа но не ги сплесквайте много
1 клонче прясна мащерка или 1/2 чаена лъжица суха
1 голям морков
2 супена лъжици масло
2 супена лъжици зехтин
1/2 чаена чаша бяло вино
1/2 чаена чаша пилешки бульон или вода
сол на вкус
прясно смян черен пипер на вкус























Подсушаваме и подправяме пилешкото със сол и черен пипер.
В голям тиган/тенджера/ разтопете маслото и зехтина на средно висока температура. Запържете пилето от двете страни, може и на части, ако е необходимо, за около 5 минути от всяка страна. Сложете пилето настрана, когато е готово.
Намалете топлината и добавете скилидките чесън и нарязания по дължина и на три части морков. Поставете пилешките части върху чесън и моркова
, гответе за около 10 минути докато придобие чесъна леко кафяв цвят.
Прибавете в тигана бялото вино и пилешки бульон. Покрийте и гответе за 12 до 20 минути, или докато се свари пилето.

Преместете пилето от тигана и оставете да почива в продължение на 5 минути. Доведете соса до кипене/да заври и да почне леко да е сгъстява. Отстранете от котлона и прибавете малко масло , разбъркайте.
Сервирайте пилето полято със соса, моркови и чесъна.

Пилето може да се пече и във фурната, като от време на време се полива от соса в тавата.


Няма коментари: