
1 пиле около килограм и 300гр , направете на порции
2 лимона
1 голяма ябълка
2 пръчки канела
3 супени лъжици зехтин
1/4 чаена чаша къри на прах
1 супена лъжица кафява захар
1 супена лъжица морска сол
2 супени лъжици прясно смлян черен пипер
прясна мащерка или клончета лимонова мащерка (около 2 супени лъжици)
1чаена чаша пилешки бульон или вода/около 250мл./
1 / 2 чаена чаша сухо бяло вино
Загрейте фурната на 190 градуса.
Премахнете вътрешностите, изплакнете пиле отвътре, нарежете на порции, подсушете с хартиени кърпи.
Разбъркайте зехтина, кърито, кафявата захар, солта, пипера, мащерка заедно и изстискайте половин лимон в малка купа, да стане на паста. Масажирайте и вмъкнете по/под кожата на пилешкото месо марината и оставете пилето да седи 20 до 30 минути при стайна температура да се овкуси от марината.
Нарежете единия лимон на резенчета и подредете в тавата, сложете отгоре пилешкото месо, сложете пръчката канела, и парченца ябълка между месото. Изсипете бульона и виното,покрийте тавата с алуминиево фолио и печете за около 1 час и 10 мин. или до готовноста на месото, 10 -15мин преди на извадите пилето от фурната махнете фолиото и запечете отгоре.Сервирайте пилето с резенчета ябълка и полято с бульона от тавата.
2 коментара:
Страхотно предложение, прекрасни снимки. Неизчерпаема си на тема пиле, все ми се иска веднага да ги сготвя.
Хубав уикенд!
Даниела, Благодари ти!
Радвам се че пишеш в бога ми.
Лека и спорна седмица!
Публикуване на коментар