неделя, 20 юни 2010 г.

Яйца в доматен сос




1/4 чаена чаша зехтин
1/2 чаена лъжица лют червен пипер
3 зелени чушки, почистени и нарязани на ситно
1 малък лук, нарязан
5 скилидки чесън, смачкани след това нарязани
1 чаена лъжица кимион
1/2 чаена лъжица кориандър
1 супена лъжица червен пипер
700гр . консервирани домати
сол и черен пипер на вкус
5 - 6 яйца
1/2 чаша сирене Фета, натрошено/или сирене по ваш избор/
1супена лъжица пресен магданоз нарязан на ситно
зехтин

Загрейте зехтина в тигана. Добавете чушките и лука и задушете, като периодично разбърквайте, докато омекнат и леко придобият златисто-кафяв загар, около 6 минути. Добавете чесън, кимион, кориандъра и червения пипер и гответе, като периодично разбърквате, докато чесъна омекне , около 2 минути.
Сложете доматите и течността в купа и намачкайте доматите. Добавете в тигана, заедно с около 1 /3 чаша вода, намалете котлона и гответе, периодично разбърквайте, докато започне да се сгъстява леко соса, около 15 минути. Подправете със сол. Добавете натрошеното сирене.
Счукайте яйцата върху соса, така че яйцата да се разпределят равномерно по повърхността на соса. Покрийте тиган и варете, докато жълтъци са леко отгоре сварени, около 5 минути. Поръсете с още сирене Фета и магданоз, сервирайте веднага.


адаптирано от Saveur

3 коментара:

Ginger Cookies каза...

Много ми харесва тази рецепта , ще я опитам ! :) Поздрави ! :)

Lionelsa каза...

Веднага щом видях рецептата се изкуших да я пробвам. Ароматът, който се носи в кухнята е невероятен. А вкуса - повече от прекрасен. Аз използвах повече доматен сос явно, защото яйцата ми се забулиха и нямат този красив вид от снимката.
Благодаря за идеята!

ghost13 каза...

Благодаря ви момичета!
Много си го тача това ястие! :-)
Поздрави и много целувки!