сряда, 22 септември 2010 г.

Рошав ябълков пай


Тесто :

1 – 1/2чаена чаша брашно
2 супени лъжици захар
1 чаена лъжица сол
8 супени лъжици масло/100гр.
1 яйчен жълтък
малко студена вода ( 1-3 супени лъжици)



За плънката:
9 ябълки по ваш избор
2/3 чаена чаша кафява захар
сока и кората на 1 лимон
1/4 чаена лъжица джинджифил
1 чаена лъжица канела
1/4 чаена лъжица индийско орехче
2 супени лъжици грис
1 супена лъжица коняк или ликьор
2 супени лъжици масло за намазване на формата


За покритието:
1- 1/3 чаена чаша фини овесени ядки
1/2 чаена чаша брашно
75гр. масло
1/3 чаена чаша кафява захар
1/2 чаена лъжица канела





Смесете брашното, захарта и солта в купата. Добавете маслото и яйченият жълтък. Смесете съставките/ сместа става на трошички/. Прибавете от 1 до 3 супени лъжици студена вода. Оформете тестото. Добавете малко повече вода, ако е необходимо. Оформете една топка и я увиете в найлоново фолио и приберете в хладилник да се съхранява за половин час.

Докато тестото се охлажда, направете пълнежа. Обелете и нарежете ябълките на парченца. Поставете ги в купа, добавете захарта, лимоновият сок и лимоновата кора, разбъркайте. Добавете джинджифила, канелата и индийското орехче. Сложете в дълбок тиган и сложете на умерен огън, докато ябълките се карамелизират и омекнат. Прибавете 2 супени лъжици грис и разбъркайте. Отстранете от огъня и прибавете коняка, разбъркайте. Oставете сместа да се охлади.

Докато плънката се охлажда направете покритието. Смесете в дълбока купа съставките и с пръсти разронете сместа, трябва да стане на трошички.

Включете да се загрява фурната на 180гр.
Намаслете си съда. Разточете долната кора и разстелете във формата. Изсипете плънката. Отгоре покрийте с ронливата смес.Печете за 30-40 мин. Или докато отгоре по-кафенее. Извадете и охладете. Сервирайте пая с топка ванилов сладолед.



Няма коментари: