вторник, 23 ноември 2010 г.

Пиле в сметанов сос с праз лук


По пътеката за хижа Хубавец - Покрай млада борова гора се излиза на равна скалиста площадка – местността Стесни магаре, от която се открива поглед към каньона на Стара река.

Между хаос от скални блокове по източния бряг на реката се набира височина. Пресича се отново реката и се стига до изравнителя на ВЕЦ Карлово. От БАРАЖА към хижа Хубавец, прехода е много приятен и се открива невероятната природа на планината.







Пътеката следва западния горист бряг, подминава се чешмичка и по нов мост се прехвърля от източната страна на реката. След остър завой пътеката е изсечена в отвесна скала и е обезопасена. С плавно изкачване все покрай реката се достига хижа Хубавец







След дълга разходка из горските пътечки, ти се отваря и апетита.....




2 пилешки бутчета
1 голяма щафета праз лук, нарязан на ситно
1/3 чаена чаша бяло вино
1 чаена чаша вода
Половин кубче пилешки бульон
1 скилидка чесън
1 чаена лъжица горчица с връх – джиджонска
Сол и черен пипер на вкус
1/3 чаена чаша сметана
2 супени лъжици олио
1 лимон



Загряваме олиото и запечатваме, жарваме бутчетата. Изваждаме ги и в същата мазнина задушаваме праз, лука, прибавяме и чесъна. Връщаме в тигана при праз лука бутчетата, наливаме водата, виното и стриваме половин кубче пилешки бульон. Поставяме капака и увеличаваме температурата на котлона. След като заври намалете и оставяме да се задуши за 45 мин. или до готовността на бутчетата. Поставете бутчетата в чиниите за сервиране( хубаво е да се покрият отгоре за да останат топли). Добавете в тигана сметаната, горчицата, увеличете леко температурата на котлона, и оставете да заври, след което намалете и гответе за 5- 10 мин. подправете с сол и черен пипер на вкус и сока от лимона. Сервирайте бутчетата поляти със сметановия сос.



3 коментара:

Dani каза...

След тази прекрасна разходка огладнях :)
И това пиленце с праз ми се отрази добре!
Много вкусна рецепта, Лати!
Поздрави!

Lulu каза...

Аз съм голям фен на такива разходки:) Много хубаво местенце. Не съм била там, ще си го запиша за посещение:)
Пилето изглежда страхотно!

Luchiya каза...

Оле това звучи като голяма вкусотия! Много хубава рецепта!

След такава прекрасна разходка това разкошество предполагам действа прекрасно!