неделя, 23 януари 2011 г.

Грахова крем супа


3 супени лъжици олио
2 моркова, нарязани
1 стрък праз лук / 20 см., нарязан на ситно
1 средна глава лук , нарязан на ситно щипка сол
1 литра вода
2 купчета пилешки бульон
2 чаени чаши пресен грах
1-2 супени лъжици оцет
Прясно смлян черен пипер
1 / 2 чаена чаша готварска сметана или заквасена сметана
Листа от мента



Загрейте олиото на умерена температура. Добавете морковите , праза, лука и щипка сол. Намалете топлинна, и покрийте с капак, оставете да се готви много бавно, като се разбърква от време на време / 10 минути, докато зеленчуците се задушат.Добавете граха, водата и стрийте кубчетата пилешки бульон. Оставете да къкри за 1 час или докато граха напълно омекне. (не се притеснявайте, ако грах започне да се разделя, тъй като ще се пасира).
Свалете супата от огъня. Подправете с 1 супена лъжица оцет и сол на вкус, и сметаната. Прехвърлете сместа в купа пасирайте. Тествайте и подправете ,добавяйки повече оцет, сол и черен пипер на вкус.
Супата може да бъде съхранена в хладилник до 2 дни. Тя ще се уплътни, тъй като ще се охлажда, добавя се малко бульон или вода по време на претоплянето, ако стане прекалено плътна .
Може да я поднесете и с нарязана на ситно шунка.

Няма коментари: