неделя, 31 юли 2011 г.

Най-голямата джамия на Балканите извън пределите на Турция



Джамията Шериф Халил паша повече известна като Тумбул Джамия (или Томбул Джамия) в Шумен е втори по големина на Балканския полуостров действащ мюсюлмански храм
Комплексът на джамията се състои от основна сграда (молитвена зала), двор и пристройка състояща се от дванадесет стаи (пансион към медресето). В основната си част молитвената зала представлява квадрат, в средната част е осмоъгълник преминаващ в кръг, който завършва със сфера (купол). Върхът на купола е на 25 метра от земята.
В двора на джамията има голяма шадраван за ритуално измиване на поклонниците. Водата на шадравана се смята за свещена.
В сградата на Томбул джамия е имало библиотека с 5000 тома религиозна литература, които в по-късно са преместени в Народната библиотека Св. Св. Кирил и Методий в София.
Томбул джамия е единственият действащ мюсюлмански храм, който предлага и туристически посещения. Сграда е включена в списъка на Стоте национални туристически обекта.



Надявам се да я видим скоро и без скелета. При посещението може да поискате екскурзовод, да може да обясни всичко кое за какво е тъй като не е християнски храм :-) и задължително трябва да се събуете при влизането в храма :-)















Шоколадово бананов кекс




2 коментара:

Unknown каза...

Лати,къде се намира тази джамия?Чудесен пост! и много хубави снимки!Поздрави:)

ghost13 каза...

Kатрина джамията е в Шумен.
Благодаря!