четвъртък, 16 август 2012 г.

Басбуса




Сиропиран сладкиш от грис това е Басбуса или още Намура.

1 яйце
250 гр кисело мляко
250 гр захар
1 супена лъжица. ванилия
1 супена лъжица бакпулвер
100 гр леко разтопено краве масло или омекнало
250 гр пшеничен грис
250 гр кокосови стърготини
около 15-20 гр краве масло за намазване на тавичката
около 10-15 бадема


за сиропа:
250 гр вода / може да добавите няколко капки розова вода или друга есенция.
250 гр. захар




Разбиват се яйцето, захарта, киселото мляко, ванилията, бакпулвера и кравето масло  добре с  електрически миксер. След което се добавят по малко  предварително смесените брашно,  грис  и кокосовите стърготини, които се добъкват задължитело с шпатула/ вилица или кухненска тел.
Омазва се добре тавичката с масло и се изсипва сместа.
Поставете на котлона в малък съд с вода бадемите, кипнете. Охладете под течашта студена вода. И обелете ядките като стриете между пръстите.
Подрете ядките отгоре.
Пече се около 20 минути при умерена температура /180гр/..
Сиропът се сварява на котлона като е желателно да поври поне 5-8 мин.
Сладкиша се залива, когато тестото и сиропът двете са изстинали. След което се нарязва пожелание на квадратчета или ромбчета.


източник: http://arabwives.wordpress.com

2 коментара:

Стефка каза...

Не знам какъв е по народност сладкишът, аз го знам от една арменка и смятам, че е страхотен десерт. Зърнах снимката му, ако не се лъжа в http://www.tastespotting.com и тя ме отведе до очарователното местенце, наречено "Мед и Мляко".

ghost13 каза...

Благодаря Стефке!
а сладкиша е чудесен :-)