събота, 13 октомври 2012 г.

Късър



Kısır ( на кюрдски: Qisir) е ​​традициона от  Близкия изток гарнитура, състои се от фин булгур, магданоз и доматено пюре. Основната съставка, булгура, е зърнена храна, обикновено се прави от леко сварена твърда пшеница. Чести допълнителни съставки включват магданоз, доматено пюре, лук, чесън (в някои райони), кисел сок от нар южните райони на Турция) или лимон, листа от маруля, краставици и много подправки. Той има червеникав цвят което се дължи  на доматеното пюре. Това ястие може да се яде студено и се използва като салата или мезе.


    1 чаена чаша фин булгур
    2 глави лук

    2 домата
    1 връзка магданоз
    До 10 листа мента
    1 връзка зелен лук
    1 чаена чаша зехтин
    1 чаена чаша вода
    1чаена лъжичка червен пипер паста или доматено пюре
    сока от един лимон  (може да замените с  една чаша чай или сок от нар)
    Сол, черен пипер, червен пипер






В тиган загрейте зехтина и прибавете лука и гответе  докато омекне. Прибавя се доматената паста. В същото време прибавете булгура, сол, черен пипер, червен пипер, лимонов сок, и нарязаните на ситно  домати. Продължете да готвите. Добавете водата и оставете да къкри на слаб огън. Ако булгура изисква още вода добавете.Добавете нарязаният на ситно зелен лук, магданоз,(може и  джоджен)добавя се лимоновият сок или сироп от нар. Разбъркайте и сложете в чиния за сервиране. Сервира се с листа от маруля или лозови листа.


 адаптирано от meleklermekani.com/ kısır nasıl yapılır resimli


4 коментара:

Dani каза...

Краси, много ми хареса!
И със сок от нар ще е чудесно :)
Хубаво настроение!

Мъх каза...

Това го обичам много!!!
Чудесни снимки си му направила!
Хубава неделя!

Luchiya каза...

Изключително свежо предястие и прекрасни снимки!

За първи път опитах подобен булгур с мента това лято в Турция и страшно много ми хареса. Помня, че се бях зарекла и аз да спретна един, но кое по напред :)

ghost13 каза...

Благодаря на всички!
Много се хареса у нас това предястие :-)правя го вече няколко пъти..