събота, 6 април 2013 г.

Ризото с гъби и грах



5-7 чаени чаши вода

1 кубче пилешки бульон
3 супени  лъжици масло
2 супени лъжици зехтин
1 голяма глава лук
6-7 големи гъби
2 скилидки чесън, пресовани
1 - 1/2 чаена чаши   ориз
2/3 чаена чаша сухо бяло вино
3/4 чаена чаша замразен грах,  размразете
2/3 чаена чаша настърган пармезан
Сол и прясно смлян черен пипер,на вкус











Разтопете маслото в дълбок  голяма тиган на средна температура. Добавете зехтина. Добавете лука и задушете, докато омекне, около 8 минути. Добавете  гъбите и чесъна, гответе  около 5 минути като непрекъснато се разбърква.Прибавете ориза и разбъркайте оставете за няколко минути. Добавете виното и готви, докато течността се абсорбира, като се разбърква често, около 2 минути. Добавя се 3 чаени чаша вода и се стрива кубчето бульон , оставете да къкри на средно-слаб огън, докато течността се абсорбира, като се разбърква често, около 3 минути.Прибавете граха.  Продължете  да  готвите до готовността на ориза , ако е необходимо добавете още вода. , разбърква се често, готви се за около  28 минути. Прибавете пармезана и смесете. . Подправя се със сол и черен пипер, на вкус.



Няма коментари: