събота, 17 август 2013 г.

Манастира"Икосифиница", Аспровалта, Варварските извори




Белокаменните му сгради  са покрити с каменни плочи. Те са сгушени сред рядка горичка на височина 750 м в северните склонове на планината Пангеон.
 Църква  „Св.Въведение Богородично”(„naos tou isodiontis theotokou“) с часовниковата кула до нея. са в средата на двора.
 В храма, се намира   чудотворната  икона на Богородица, която дарява  с деца или внуци.
Според легенда иконата не е създадена от човешка ръка,  а вследствие на  чудо от пурпурно червена светлина т.е. Ikon finissousa-ikon finissa-ikosifinissa, т.е. пурпурно светеща икона. Тя е намерена в  Святото място на Богородица  на  няколко метра на  изток от днешните стени на манастира до старата вятърна мелница. Това е основната версия за  произхода на името на манастира.


От  магазинчето, може да си купите иконки и елей, а после в да пийните гръцки кафета и локум и маслени сладки  в архондарика (гостната).






 Аспрова̀лта (на гръцки: Ασπροβάλτα) е курортно селище в Егейска Македония, Гърция,  в област Централна Македония
Морето обгърнато от околните планински възвишения е чисто, плитко, с пясъчно дъно.  Спокойствието, което излъчва това малкио гръцко курортно селеще със спретнатите си семейни хотелчета и пансиони, с многобройните кафенета и таверни, от които вечер се разнасят напеви на  сиртаки и уханията  на гръцката кухня. Много хотелчета и кафенета предлагат безплатно ползване на чадър и шезлонги на плажа само срещу дребна консумация на кафе или други напитки








 Живописният район около изворите на Света Варвара (Αγίας Βαρβάρας) - Драма.


Няма коментари: