неделя, 9 март 2014 г.

Ризото с праз лук



    
4-5 чаени чаши вода

    1 + 1/2 кубче зеленчуков бульон
   
зехтин
    
3 малки парчета  праз лук

    1глава лук , нарязан на ситно
    
1 чаена чаша ориз
    
1 чаена чаша бяло вино
    
2 супени лъжици  масло
    
1/4 чаена чаша прясно настърган пармезан
    
1/3 чаена чаша готварска  сметана ,

     сол на вкус
    
Мляно лук , за гарнитура

    
Загрейте 2 супени лъжици зехтин в дълбок тиган на средна температура . Добавете лука и гответе в продължение на 2-3 минути , докато лука се задуши.Добавете праза и продължете да готвите в продължение на още 3-5 минути , или докато праза омекне, ако е необходимо добавете още 1 супена лъжица зехтин . Прибавете ориза и разбъркайте гответе за 2-3 мин.
    
Налейте виното и оставете да къкри , докато течността се абсорбира . Подправете със сол, добавете водата и купчетата бульон , разбъркайте от време на време, докато по голяма част от течността се абсорбира и ориза стане готов.
    
Изключете котлона и добавете маслото и настърганото сирене, разбъркайте докато се обединят съставките. Добавете сметаната , и тествайте за необходимост от сол и разбъркайте . Сервирайте веднага ,може да  гарнирате с още сирене или див лук.

източник: адапритана от food52.com

1 коментар:

Гергана Лазарова каза...

Радвам се отново да те видя тук, прекрасо предложение!
Хубав ден от мен. :)