вторник, 1 април 2014 г.

Лучена тарта

    

    250 гр брашно
    
125 грама меко масло
    
1 яйце
    
½ чаена лъжица  сол
    
40 мл студена вода

    
1 килограм лук ,нарязан на едро
    
90 мл зехтин
    
1 - ¼ чаена лъжица  балсамов оцет
    
1 супена лъжица захар
    
2 яйца
    
1 жълтък
    
225 мл готварска сметана
    
225 мл прясно мляко
    
100гр настърган пармезан или друго твърдо сирене
    прясна
мащерка и розмарин




за блата:

 В голяма купа смесете брашното , солта, яйцето и мекото масло . Замесете тесто, докато стане гладка смес. След това добавете водата и продължете да месете . Когато всичко е усвоено добре увийте във фолио и приберете в хладилника за 20 мин.


Загрейте фурната до 180 гр.  Тавичка  с големина (около 36x30cm ) застелете с хартия или намаслете и поръсете с брашно. 

В дълбок тиган прибавете мазнината, лука, балсамовият оцет, захарта и малко подправки. Гответе докато лука се карамелизира и омекне.
В отделна купа смесете яйцата, сметаната и млекото.
Разточете тестото ии покрийте отгоре с фолио а после поставете някакъв съд за тежест,( тава с по малък размер) печете за 10-15 мин.
Извадете и махнете тежестта и фолиото поръсете отгоре с сиренето, поставете лука поръсете с още сирене и залейте със яйчената смес. Печете за около 25-30 мин. или до готовност. Извадете охладете за 10мин. и сервирайте горещо.

адаптирана от: taste your life



1 коментар:

Йоланта Делибозова каза...

Ах, каква хубава лучена тарта! Много вкусно изглежда, обичам я много! Благодаря за страхотната рецепта!