неделя, 20 април 2014 г.

Козунак със заквасена сметана




3 яйца + 1 белтък
200 гр. заквасена сметана
180 гр. захар
60 гр. масло + 40 мл. олио
малка щипка сол
25 гр. прясна мая
кората на една мандарина (портокал) + 2 с.л. портокалов сок
1 капсула есенция ванилия
1 капсула есенция лимон или настъргана кора от един лимон
750 гр. брашно



Разтопете маслото и добавете към него олиото.
Разбийте яйцата и захарта .Добавете сметаната и маята и бъркайте,докато маята се разтвори.
Аз не активирам маята предварително,защото меся на бързата програма,а тя подграва контейнера,затова и продуктите ми са от хладилника.
Сложете сместа в контейнера на хлебопекарната,добавете щипката сол ,есенциите,кората и сока от мандарината и половината брашно и пуснете да се меси.Добавяйте постепенно пресято брашно,докато спре да маже под бъркалките и тестото стане еластично и не лепнещо.
Постепенно започнете да добавяте мазнината,лъжица по лъжица,като изчаквате хубаво да се поеме от тестото и тогава добавяте следващата.
Ако след мазнината тестото е станало прекалено меко ,може да добавите 1-2 лъжици брашно .Тестото трябва да е не лепнещо,но меко като възглавничката на ухото ви.
Когато свърши цикъла месене,нулирайте машината и пуснете още веднъж отначало за още един цикъл месене.
Изключете машината и оставете тестото да втаса.


Оформяйте на леко намаслена повърхност с леко намаслени ръце.
Оформете  от тестото плетеница според ваша приценка и запълнете с желаната от вас плънка.
Намажете подходящите форми със спрей за печене или застелете с пекарска хартия,и сложете оформените козуначета на топло да втасат повторно.
Хубаво е да ги завиете с леко намаслено прозрачно фолио,за да не съхнат отгоре.
Когато втасат ги намажете с отделения жълтък,смесен с 1 ч.л. олио и 1 ч.л. прясно мляко и поръсете обилно със захар.
Изпечете ги в загрята на 160-170 гр. фурна,долен реотан с вентилатор,второ ниво на скарата броени отдолу нагоре.



1 коментар:

Йоланта Делибозова каза...

Христос воскресе, мила. Бъди ми здрава!