събота, 26 април 2014 г.

Копривщица

Копривщица се намира в планински район. Разположена е в живописна долина по течението на река Тополница, в сърцето на Същинска Средна гора.
Предполага се, че старите пътища, свързващи градовете Златица, Пирдоп и Клисура със Стрелча и Панагюрище, се кръстосвали на мястото на днешна Копривщица,   притоци на р. Тополница  са били подходящо място  за почивка на кервани, пътници и търговци. Така възниква града.
Друга легенда разказва за млада жена, заселила се на мястото на днешна Копривщица, тъй като местността ѝ се сторила подходяща за отглеждане на добитък. Малко след пристигането си тя заминала за Одрин (днешна Турция), където измолила от султана ферман, чрез който ставала владетелка на Копривщица, а селото получавало големи привилеги.




 В Копривщица са съхранени близо 400 старинни къщи, които греят в ярки цветове – синьо, червено, жълто, оранжево и бяло. Скрити зад тежките дървени порти и високите каменни зидове, те са  спътници на историята. Някои от тях са потънали в охолство и зеленина, докато други тъжно гледат на живота през изпочупените си прозорци и охлузени стени. Всяка от къщите в Копривщица има своя история.




 къщата на Димчо Дебелянов
 Докато обикаляте из Копривщица, не пропускайте да посетите шестте къщи –музеи в града – родният дом на поета Димчо Дебелянов, на Петко и Любен Каравелови, на Георги Бенковски, на Тодор Каблешков, на търговеца Петко Лютов и на абаджията Ненчо Ослеков.





Старата църква „Успение на Света Богородица. Построена е през 1817 г., но е възстановявана неведнъж с помощта на местните хора. Впечатляващ е дървеният иконостас във вътрешността на църквата и добре поддържания двор пред нея.






  Къщата на Тодор Каблешков



Копривщица е малък, но чаровен град- в който хората се държат мило с непознати, град в който добротата се счита за ценност, а искрената усмивка не струва пари. Спокойното и позитивно отношение на хората, наред с чистите улици и изобилието от цветя те карат да се отпуснеш и да релаксираш.









 Битов музей Лютова къща





 Лесничейството в Копривщица

 Читалището на Копривщица





 Къщата на Бенковски



1 коментар:

Gergana Lazarova каза...

Благодаря за прекрасната разходка! По тези места не съм стъпвала от години и сега се пренесох мислено точно там. :)