събота, 26 април 2014 г.

Ризото с ечемик и гъби


1 чаена чаша ечемик 
3 супени лъжици. масло 
1 глава лук, нарязан на ситно 
2 скилидки чесън , нарязан на ситно
 1 стрък мащерка
 ½ чаена чаша бяло вино
 1 кубче пилешки бульон
4 чени чаши вода 
2 чаени чаши  гъби/250гр , нарязани 
½ чаена чаши настърган пармезан 
1/2 чаена чаша  готварска сметана
магданоз









 В тиган загрейте маслото прибавете лука , чесъна и задушете, нека се кармелизитара за около 3 мин. . Добавете нарязаните на парченца гъби и задушете за около 3 минути.

Добавeте и бялото вино и оставете да къкри за 1 -2 минути.
Намалете топлината и добавете ечемика, пилешкият бульон и водата.
Прибавете и мащерката и оставете да къкри за около 25-30 мин. или докато течност се абсорбира.Този процес трябва да отнеме около 25-30 минути .
Сипете сиренето и разбъркайте докато се разтопи.  Прибавете и сметаната, сол, черен пипер и магданоз разбъркайте и оставете за 2-3 мин., отстранете от огъня и сервирайте.

2 коментара:

Hristina Hristova каза...

Страхотна рецепта, най-вече заради ечемика. Това е толкова полезна култура, но много малко хора са запознати. Браво. Аз цяла зима се опитвах да я наложа в моето семейство, но с предубежденията е много да се бориш.

Hristina Hristova каза...

Браво за ечемика, невероятно полезна култура. Цяла зима се опитвах да го наложа в моята кухня. С удоволствие бих хапнала не една, а две порции.