събота, 11 октомври 2008 г.

ПАРФЕ




За блата:
2 яйца.
1/2 чaена чаша захар
1/2 чаена чаша брашно
1/2 чаена лъжица бакпулвер
1 супена лъжица олио.
Смесвате продуктите за блата и го опичате в тортена форма(която се разкопчава).Може да наредите върху блата банани преди да сипете отгоре крема

за крема:
6 големи яйца
1чаена чаша  захар
3 чаени лъжици брашно
600 мл. прясно мляко
6чаени лъжици желатин/или 3 пакетчета/
18 чаени лъжици студена вода
4 аени лъжици. какао на прах
6 супени лъжици захар

Накиснете 6 чаени лъжички желатин в 18 чаени лъжички студена вода и оставете да се разтвори. Отделете се жълтиците и белтъците на 6-те яйца. Разбийте жълтъците с 1 ч.ч. захар докато удвоят обема си и напълно се разтвори захарта. Добавете 3 ч.л. брашно и 600 мл. прясно мляко. Разбъркайте сместа добре и я поставете да се вари на водна баня, като непрекъснато бъркате докато се сгъсти. Свалете от огъня и веднага добавете разтворения желатин и бъкайте до пълното му разтваряне. Оставете да изстива и в това време разбийте белтъците с 6 чаени лъжички захар на твърд сняг. Разбитите белтъци внимателно добавете към изстиналия яйчен крем. Внимателно разбъркайте сместа. В намазана с олио форма или облепена стените с найлоново фолио за по лесно сваляне ( кексова форма която се разкопчава или ако нямате блат - например кексова форма с дупка в средата или отделни малки формички) изсипете половината смес върху балата. В останалия крем добавете какаото и внимателно разбъркайте. Изсипете какаовата смес във формата и оставете парфето в хладилника за няколко часа за да се стегне.


Това е един от любимите на семейството ми десерти. Доста често го правя, макар и да изглежда трудоемък. Надявам се да се хареса и на Вас посетителите на този сайт.


Няма коментари: